Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam pytanie jak w temacie, chciałabym wymodelować formę prostej membrany, tzn. np. mając prostokąt, podnieść jakby po przekątnej dwa rogi prostokąta w góre, dwa pozostałe w dół... Żeby to oczywiście tak plynnie wyglądało... Nie znalazłam dokładnego obrazka, ale znalazłam zadaszenie jakiegoś dworca, i o taki kształt mi mniej więcej chodzi:

http://1.bp.blogspot.com/_Z7ZWNSDxgyM/So0uZbQkJ1I/AAAAAAAABCw/xMZ-5cW9EmY/s400/IMG_9903.JPG

Dziękuję z góry za pomysły jak by to można wymodelować

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No niewiele widać na tym obrazku, ale wydaje mi się, że jak stworzysz plejna, potniesz go narzędziem cut i poprzesuwasz vertexy to bez problemu coś takiego osiągniesz ;) Zresztą sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie - "dwa rogi prostokąta w góre, dwa pozostałe w dół"

pozdro

Napisano

anya spokojnie zrobisz to sposobem jaki sama zproponowalas. Czy z boxa, czy z plaina konwertowanego do editable poly. Jak napisal blinq, jesli potniesz odpowiednio siatke to przesuwajac werteksy uzyskasz ksztalt jaki ci sie wymarzy

edit: zrobisz to konwertujac np plaina do editable poly. Wtedy np narzedziem Cut dodasz sobie tyle werteksow ile ci potrzeba do uzyskania ksztaltu jaki chcesz

Edytowane przez MariushO

Napisano

cześć,

skorzystaj z modyfikatora FFD Box 2x2x2, nałożonego na odpowiednio gęsty Plane.

membrana.jpg

pozdrawiam

Napisano

To nawet nie będzie potrzeby cut. Robisz plejna 2x2 segmenty. Dwa werteksy w górę, dwa w dół i na to modyfikator turbosmooth

Napisano

hmm blinq nie do konca jest jak napisales, robiac twoim sposobem wszystko tak sie zaokragli po TS, ze straci poczatkowy ksztalt

Napisano
  • Autor

właśnie próbowałam to robić verteksami edity poly i soft selection, tylko coś mało zgrabnie mi wychodzi uzyskanie tej płynności.. bardziej chodzi właśnie o taki kształt jak polka dot wrzucił/-a, i tym FFD ślicznie wychodzi :)

ten Turbosmooth też ładnie wygładza

Dziękuje Wszystkim :)

Napisano

sposob polka dot jest dobry do uzyskania ogolnego ksztalu, ale patrzac na referki, ktore podalas tociezko bedzie samym ffd uzyskac te ostre ksztalty na krawedziach i krzywizny ktore rozchodza sie po calym dachu.

Napisano

ten ksztalt uzyskasz tak jak napisal pecet, tylko nie wiem czy pomoze ci on w uzyskaniu tego co chcesz zrobic

Napisano
  • Autor

zrobiłam najpierw ffd 3x3x3, potem ffd 2x2x2 i forma wyszła bardziej dynamiczna, czyli krawędzie są zaostrzone, nie wiem co Ty miałeś na mysli ale mi o to chodziło.

Napisano

podziel sie efektami swojej pracy, juz nie mowie jak ja bym to zrobil, skoro wyszlo jak chcialas to spoko.

Napisano
  • Autor

ostateczny kształt to ten zielony oczywiście.

A jakby Ty to zrobił ?

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.