Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam pytanie jak w temacie, chciałabym wymodelować formę prostej membrany, tzn. np. mając prostokąt, podnieść jakby po przekątnej dwa rogi prostokąta w góre, dwa pozostałe w dół... Żeby to oczywiście tak plynnie wyglądało... Nie znalazłam dokładnego obrazka, ale znalazłam zadaszenie jakiegoś dworca, i o taki kształt mi mniej więcej chodzi:

http://1.bp.blogspot.com/_Z7ZWNSDxgyM/So0uZbQkJ1I/AAAAAAAABCw/xMZ-5cW9EmY/s400/IMG_9903.JPG

Dziękuję z góry za pomysły jak by to można wymodelować

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No niewiele widać na tym obrazku, ale wydaje mi się, że jak stworzysz plejna, potniesz go narzędziem cut i poprzesuwasz vertexy to bez problemu coś takiego osiągniesz ;) Zresztą sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie - "dwa rogi prostokąta w góre, dwa pozostałe w dół"

pozdro

Napisano

anya spokojnie zrobisz to sposobem jaki sama zproponowalas. Czy z boxa, czy z plaina konwertowanego do editable poly. Jak napisal blinq, jesli potniesz odpowiednio siatke to przesuwajac werteksy uzyskasz ksztalt jaki ci sie wymarzy

edit: zrobisz to konwertujac np plaina do editable poly. Wtedy np narzedziem Cut dodasz sobie tyle werteksow ile ci potrzeba do uzyskania ksztaltu jaki chcesz

Edytowane przez MariushO

Napisano

cześć,

skorzystaj z modyfikatora FFD Box 2x2x2, nałożonego na odpowiednio gęsty Plane.

membrana.jpg

pozdrawiam

Napisano

To nawet nie będzie potrzeby cut. Robisz plejna 2x2 segmenty. Dwa werteksy w górę, dwa w dół i na to modyfikator turbosmooth

Napisano

hmm blinq nie do konca jest jak napisales, robiac twoim sposobem wszystko tak sie zaokragli po TS, ze straci poczatkowy ksztalt

Napisano
  • Autor

właśnie próbowałam to robić verteksami edity poly i soft selection, tylko coś mało zgrabnie mi wychodzi uzyskanie tej płynności.. bardziej chodzi właśnie o taki kształt jak polka dot wrzucił/-a, i tym FFD ślicznie wychodzi :)

ten Turbosmooth też ładnie wygładza

Dziękuje Wszystkim :)

Napisano

sposob polka dot jest dobry do uzyskania ogolnego ksztalu, ale patrzac na referki, ktore podalas tociezko bedzie samym ffd uzyskac te ostre ksztalty na krawedziach i krzywizny ktore rozchodza sie po calym dachu.

Napisano

ten ksztalt uzyskasz tak jak napisal pecet, tylko nie wiem czy pomoze ci on w uzyskaniu tego co chcesz zrobic

Napisano
  • Autor

zrobiłam najpierw ffd 3x3x3, potem ffd 2x2x2 i forma wyszła bardziej dynamiczna, czyli krawędzie są zaostrzone, nie wiem co Ty miałeś na mysli ale mi o to chodziło.

Napisano

podziel sie efektami swojej pracy, juz nie mowie jak ja bym to zrobil, skoro wyszlo jak chcialas to spoko.

Napisano
  • Autor

ostateczny kształt to ten zielony oczywiście.

A jakby Ty to zrobił ?

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności