Napisano 14 Luty 200322 l Najprościej. Zrób kroplę ręcznie. Wyznacz z powierzchni ścieżkę po której ma łza spływać, a potem nadaj tej kropli ruch po tym wcześniej wyznaczonym splajnie. No i tyle.
Napisano 14 Luty 200322 l Autor krople tak zrobię ale to nie będzie żadna animacja... Wsumie to chcę zrobić przedmiot jakby \"mokry\" coś takiego jakbyśmy wystawili jakiś przedmiot na deszcz... coś takiego :)
Napisano 28 Luty 200322 l Tak sobie chodze po starych postach i chętnie dorzuce iż też chciałbym wiedzieć dokładniej jak to zrobić (może jakieś meta cząsteczki)
Napisano 4 Marzec 200421 l Witam, ja w sumie w tej samej sprawie, tylko chodzi mi o strumyczki wody cieknącej po słupie. Nie chodzi mi o animację, ale o obraz statyczny. Niżej zamieszczam screen słupa, po którym ma ta woda cieknąć. Swietlik, może znalazłeś już coś , bo ja nie mogę znaleźć. Dzięki.
Napisano 4 Marzec 200421 l Woda cieknąca po słupie - sama wode zrob z morfowanych dwoch lub wiecej obiektow (z ta sama iloscia scianke oczywiscie) dodatkowo animuj UVW Gizmo odpowiedniej bumpmapy stanowiacej smugi \"sciezki\" splywajacej wody... Taki pomysl przyszedl mi niemal natychmiast po przeczytaniu. Ale niech mnie w razie czego skoryguja animatorzy odpowiadajacy na ten post:) pozdr
Napisano 4 Marzec 200421 l Jeśli to ma być still to można mapami załatwić. Batou tak zrobił przy swoim mustangu;) Na pewno trza pokombinować z mapami w slocie reflection i bump.
Napisano 4 Marzec 200421 l Jest wiele sposobów. Może prosty i szybki: Zrób parę splinów wzdłuż kolumny, spuść nieregularnie proste kulki po nich (dużo małych) i zamień całość na bloba.
Napisano 20 Maj 200420 l Kropelki dzisiaj opracowałem taki system kropelek. Nie wyglądają zbyt realistycznie ale jeśli nadać im odpowiedni kształt i materiał oraz dać odpowiednią ilości chyba było by dobrze.
Napisano 21 Maj 200420 l Coś takiego to zwykłym scatterem można zrobić:) Trzeba zrobić model kropli, nałożyć odpowiedni materiał, a potem z menu \"compound\" wybrać scatter. I włala.