Napisano 24 Marzec 201114 l Witam. Mam problem, jak w załączonym obrazku. Na szybach pojawiają mi się plamy światła. Wydaję mi się, że biorą się one od odbić od szyby, która znajduję się po drugiej stronie budynku. Szkło ma grubość 1 cm. Scena została zrobiona w 3ds na vray'u, oświetlona vray sun'em. Jeżeli ktoś ma pomysł skąd się mogą brać te paskudne plamy i jak się ich pozbyć, ogromnie proszę o pomoc. Z góry wielkie dzięki.
Napisano 24 Marzec 201114 l cześć, używasz materiałów VRaya? te plamy nie wyglądają mi znajomo, ciężko ocenić co może je powodować. z której wersji VRaya korzystasz? spróbuj zaznaczyć Sub-Pixel Mapping i Clamp Output w zakładce Color Mapping. pozdrawiam
Napisano 24 Marzec 201114 l przyczyn może być na prawdę sporo. Zła skala, niezmapowane obiekty, wszystkie obiekty odsunięte mocno od środka siatki, włączone kaustyki, błędy w materiałach - dziwne wartości typu 0,8547 itd.
Napisano 24 Marzec 201114 l Wielkie dzięki za pomoc. Okazało się,że nie wyłączyłem widoczności słońca w sky:) Pozdrawiam serdecznie.