Napisano 29 Marzec 201113 l Cześć wszystkim,mam wielki problem przy renderowaniu sceny.Gdy w zakładce environment wybieram jakąś mapę jako tło,a na obiekt nakładam materiały:metallic paint,plastic/vinyl,metal,to w renderingu te materiały prześwitują w miejscach,gdzie występuje jakiś cień.Jak temu zradzić?:(
Napisano 29 Marzec 201113 l Wypadało by byś podał czym renderujesz i w jakim sofcie oraz załączył podgląd wyrenderowanej sceny, wtedy będzie można coś powiedzieć. Czasem tak jest np. ze materiał odbija za bardzo i przez to widać elementy enviroment.
Napisano 29 Marzec 201113 l Oj Blade, to jest general error - w czym byś nie renderował, błąd jest taki sam. Mapę z enivroment skopiuj do material editora jako instance i ustaw jej tryb wyświetlania na spherical enviroment.
Napisano 29 Marzec 201113 l ostatnio mam styczność tylko z blenderem a tam jest trochę inaczej. tam global lubi świrować przy ang lub spherical wychodzą babole, ale jako laik nie będę się sprzeczał bo być może jestem w błędzie.
Napisano 30 Marzec 201113 l Autor rzeczywiscie ,teraz projekt nie przeswituje,ale widoczek (most,rzeka)jest półokrągły:(
Napisano 30 Marzec 201113 l Bo enviroment to nie to samo co Tło dla viewPortu. Potrzebujesz 2 map - 1.enviroment, 2.tło. Skoro masz już tą mapę [A] w MapEditorze mapowane "spherical", to skasuj zdjęcie z zakładki enviro [skrót "8"] i dodaj jeszcze raz - będzie mapowanie "screen" domyślnie. A tą [A] mapkę w mapeditorze przenieś jako instance do każdego materiału metal itp. do slotu "enviroment". Voila.
Napisano 30 Marzec 201113 l sly: a nie szybciej poprostu wyrenderowac z alpha i dodac obrazek tla w shopie ?
Napisano 30 Marzec 201113 l Autor A tą [A] mapkę w mapeditorze przenieś jako instance do każdego materiału metal itp. do slotu "enviroment". Voila. Jak to dokładnie trzeba robic? dziekuje za pomoc. Jak renderowac z kanałem alpha?
Napisano 30 Marzec 201113 l sly: a nie szybciej poprostu wyrenderowac z alpha i dodac obrazek tla w shopie ? To zależy jak długo się komuś otwiera PS. :) Karo. - W pierwszym poście napisałeś że gdy nakładasz materiały na obiekty... Więc w każdym takim materiale [metal, vinyl itp.] znajdź w zakładce "maps" ikonę "enviroment" - teraz chwyć Materiał z twoim zdjęciem [ten z mapowaniem spherical enviroment] z listy powyżej i upuść go na tą ikonę "enviroment" - program zapyta jak ma skopiować - wybierasz instance [dzięki temu jeśli zmodyfikujesz Materiał orginalny to zmiany nastąpią we wszystkich materiałach gdzie pojawia się ta mapa]. Proste. Jeśli jest jeszcze zbyt trudno - możesz kliknąć w ikonę "enviroment" i wybrać swój materiał z listy [sortowanie "scene"], jeśli wiesz jak się nazywa, albo sam nadałeś mu nazwę np. "moje_tlo_do_odbić".
Napisano 30 Marzec 201113 l Autor ok,tylko gdzie jest ta ikonka w każdym materiale?I ta zakładka maps?
Napisano 30 Marzec 201113 l Właśnie dlatego pewniejszym sposobem jest dodawanie tła w PSie. Szczególnie jeżeli GI leci też z enviromentu.
Napisano 1 Kwiecień 201113 l MAX renderuje z kanałem alfa domyślnie - nawet w FB jest przełącznik podglądu RGB/A. Zapisać trzeba jako plik który obsługuje przezroczystość - TGA 32 albo PNG 32 na przykład. Co do materiału i env, to chyba nie wszystkie posiadają takie bezpośrednie udogodnienie - nie pamiętam - dawno w MR nie byłem :).