Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mój pierwszy wpis na tym forum i już od razu narażam się na ostrzał krytyki. Jednak o to chodzi aby się rozwijać, proszę zatem o zerknięcie na to:

Samochód demo01

Powyższy link prowadzi do RT symulacji w Unity3D, proszę o komentarze i opinie. Demo wykonane wraz z kolegą.

Tutaj jeszcze druga wersja, z nieoptymalizowanym samochodem.

Samochód demo02

Jeszcze dodam iż nie ma tutaj żadnych wypalanych tekstur oraz lightmap aby nie psuć odbioru całości.

Edytowane przez rasq

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

fajna scenka, samochod daje rade, ale scenka naprawde fajnie wyglada..szczegolnie ze to unity.

Napisano

Scena super, w sumie dzięki unity na prawdę fajnie i szybko można przedstawiać modele.

Auto troszeczkę bez detalu jak dla mnie.

Napisano
  • Autor

Dodam tylko, że to demka robione "na szybko" stąd brak interaktywności, główny nacisk położony na postproces.

Pierwszy samochód ma ograniczony detal z powodu optymalizacji, drugi już nie (aczkolwiek nie jest skończony).

Napisano

no i w koncu, witamy na tym "juz nie w swietnosci jak kiedys" forum, ale zawsze mozna cos wrzucic, moja opinie znasz na temat demek, wgniataja w fotel

e: daj jakiegos thumbnaila

Edytowane przez plasti

Napisano
  • Autor
mannnnn, chodzi o ikonke wczesniej w wyborze watku :]

ok, z tym że jeszcze nie obadałem tego forum do końca :P

Ale się zrehabilituje już za chwilę.

Napisano
  • Autor

No to dla tych którzy nie mają jak uruchomić dema, kilka screenów:

1.png

2.png

3.png

4.png

Napisano

Sceny naprawdę super super, ale czas ładowania wydaje się nieproporcjonalny do zawartości i wystawia użytkownika na poważną próbę cierpliwości. Zatem przydałby się jakaś animacja w czasie ładowania, czy też level ładujący wzorem loaderów we Flashu. Jeżeli rzeczywiście nie ma tam lightmap - to skądże bierze się taka objętość pliku?

A lightmapy byłyby jaknajbardziej na miejscu, skoro scena jest statyczna, bo z FPS jest naprawdę słabo. A poza tym fantastycznie. Pozdrawiam,

tomekkie

Napisano
  • Autor

Rozmiar sceny to koło 20MB... dużo to czy mało... nie wiem... lightmap nie ma bo scena mam nadzieję będzie dynamiczna... jak tylko uporam się z tym co chcę w niej zawrzeć... lightmapy to doskonały pomysł... jednak podejrzewam że całość była by nieco większa... jeszcze z nimi...

:(

fajnie że się podoba... niestety jest tam wiele braków...

Napisano

Lightmapuje się tylko oczywiście statyczne elementy sceny, zazwyczaj stanowią one większość elementów.

Chciałbym też zasugerować połączenie obydwu scen w całość, bo różnią się przecież tylko samochodami, dlaczego więc nie zrobić przycisku

var on: boolean = true;

if (GUI.Button(.....) {

on = !on;

GameObject1.active = on;

GameObject2.active = !on;

}

- żeby nie przeganiać tej samej hali przez łącza 2 razy.

Edytowane przez tomekkie

Napisano
  • Autor
Lightmapuje się tylko oczywiście statyczne elementy sceny, zazwyczaj stanowią one większość elementów.

Chciałbym też zasugerować połączenie obydwu scen w całość, bo różnią się przecież tylko samochodami, dlaczego więc nie zrobić przycisku

var on: boolean = true;

if (GUI.Button(.....) {

on = !on;

GameObject1.active = on;

GameObject2.active = !on;

}

- żeby nie przeganiać tej samej hali przez łącza 2 razy.

Zgadzam się, ale nie miałem jeszcze czasu tego zrobić...

nie będziemy się tutaj bawić też w ładowanie takiej porcji na jeden raz. Właśnie kończę podwaliny pod streaming assetów na moje potrzeby.

Dynamiczna w znaczeniu oświetlenia... zmiana pory dnia, oświetlenie hali i z samochodów itp...

Niestety same samochody wymagają jeszcze odrobiny pracy w optymalizację siatki...