Lukass008 Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Witam jestem początkującym użytkownikiem 3ds maxa więc proszę o wyrozumiałość... mój problem polega na tym, że tekstury po wyrenderowaniu są za jasne, dużo jaśniejsze niż powinny być. wygląda to mniej więcej tak: Wzorowałem się na tym tutorialu: http://www.meedo.pl/blog/10-tutorial01 więc wszystkie ustawienia Vraya i VraySun mam takie jak tam, a pomimo to obraz jest zbyt jasny. Może wystarczy tylko zmienić gdzieś intensywność światła, nie wiem w czym tkwi problem (w ogóle nie wiem do czego służą jakie parametry Vraysun i niewiem jak mają być ustawione) Proszę o wyrozumiałość i pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Ja wiem czy za jasny? Oświetliłeś go mocnym światłem kierunkowym i dałeś tylko białe ściany więc wydaje się w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 12 Kwiecień 2011 Share Napisano 12 Kwiecień 2011 w ogóle nie wiem do czego służą jakie parametry Vraysun i niewiem jak mają być ustawione no to pora sie zapoznac :) Polecam lekture manuala vraya: http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vraysun_sky.htm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukass008 Napisano 12 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2011 mirach dzięki za pomoc lucek chyba jednak są za jasne bo marmur na kolumnach jak i wszystkie 3 głośniki powinny być czarne. Nie wiem tylko czy to wyłącznie wina światła czy może źle nałożona tekstura. Poczytam o Vray Sun, poeksperymentuje i zobaczę co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukass008 Napisano 13 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2011 Dzisiaj przy renderingu zauważyłem że pokazuje mi ostrzeżenie i tam jest coś o jasności: Co oznacza to ostrzeżenie? Gdzie można wyłączyć to Subpixel Color Mapping? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 13 Kwiecień 2011 Share Napisano 13 Kwiecień 2011 nie przejmuj się tym komunikatem, to standart kiedy sub-pixel mapping jest włączony :) Ale... Jeżeli chcesz wyłączyć to: V-Ray>Color Mapping>Sub-pixel Mapping - odznacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi