loko Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 witam, zastanawia mnie jedna kwestia. w zalaczniku zamieszczam zrobiony przeze mnie model auta. jest to moj nty model i zaczynam zastanawiac sie co robie zle, skoro moje siatki zawsze sa kanciaste i brzydkie podczas gdy inni modelerzy maja czysciutkie rowniutkie siatki jakos tak w plaszczyznie wszystko a nie kazdy vertex porozrzucany gdzie indziej? czy jest to kwestia praktyki czy moze cos zle robie? uraczylibycsie jakims tutorialem? modeluje planem przesuwajac wierzcholki i krawedzie a wychodzi taka szkarada pozdrawiam
Hooch Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 witam, zastanawia mnie jedna kwestia. w zalaczniku zamieszczam zrobiony przeze mnie model auta. jest to moj nty model i zaczynam zastanawiac sie co robie zle, skoro moje siatki zawsze sa kanciaste i brzydkie podczas gdy inni modelerzy maja czysciutkie rowniutkie siatki jakos tak w plaszczyznie wszystko a nie kazdy vertex porozrzucany gdzie indziej? czy jest to kwestia praktyki czy moze cos zle robie? uraczylibycsie jakims tutorialem? modeluje planem przesuwajac wierzcholki i krawedzie a wychodzi taka szkarada pozdrawiam A smootha używasz?
loko Napisano 14 Kwiecień 2011 Autor Napisano 14 Kwiecień 2011 tak ale to nie kwestia smootha bo z nim tez model wyglada nieszczegolnie
mirach Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 to kwestia poukladania siatki. Pogrzeb po forum, wielu masterow od modelowania aut w WIPach pokazuje swoje siatki i jak powstają, duzo sie z tego mozna nauczyc.
torm Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 ja mogę Ci polecić tutorial, który ktoś kiedyś mi polecił jak zaczynałem... http://www.3dtotal.com/team/Tutorials/fiat500/fiat500.asp bardzo fajnie i szczegółowo jest to wszystko opisane
animatrix Napisano 16 Kwiecień 2011 Napisano 16 Kwiecień 2011 Ja ostatnio zaciąnałem z sieci mnówstwo videotutoriali (raczej unikam YT) i łącznie wyszło z 7GB w tym troszkę PDF, dodatkowo rigging, lightning, rendering itd... Jest w tym świetny (długi VT). BMW X7 czy X5 modeling, jest tu gdzieś na forum krok po kroku gallardo wersja japońska i chińska :) Chodzi o to, że masz krok po kroku wyjaśnione i przede wszystkim powiedziane, dlaczego przed TS dajesz chamfer na poszczególne krawędzie, itd.
Rekomendowane odpowiedzi