Napisano 24 Kwiecień 201113 l Chcę zrobić ceglany łuk nad bramą jak poniżej: Uploaded with ImageShack.us Za nic jednak nie wiem jak ustawić materiał cegieł, tak aby wygiął się odpowiednio wraz z łukowatym kształtem modelu. Próbowałem różnych ustawień UVW, jednak nic z tego nie wyszło. Czy max potrafi wygiąć tak zwykłą teksturę cegieł, czy też może powinienem użyć gotowej tekstury? A może w jakiś inny sposób wykonać model? Uploaded with ImageShack.us
Napisano 24 Kwiecień 201113 l zaznacz tam gdzie masz łuk i użyj modyfikatora unwrap, rozłóż i będzie ok.
Napisano 24 Kwiecień 201113 l Prawdopodobnie u Ciebie nie będzie miało to zastosowania ale można też tak: najpierw prosta belka (box), nadać materiał, UVW Map Box, potem bend. Tekstura wygnie się razem z belką.
Napisano 25 Kwiecień 201113 l Autor Dynamico faktycznie, że też sam na to nie wpadłem. Dzięki, to jest to!
Napisano 25 Kwiecień 201113 l box jest ok ale ja np. używam linii i modyfikatora sweep z odpowiednim przekrojem. Pozwala to na sprawne manipulowanie łukiem a mapowanie jest automatycznie dopasowane do kształtu linii.