Skocz do zawartości

wnetrze - przepalony widok za oknem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydaje mi sie, że to czesty problem, ale nie potrafie znalezc rozwiazania. Chodzi o to, że oswietlam sobie pomieszczenie, ustawiłem sobie gamme 2,2 wiec jest dobrze doswietlone. Problem w tym, że drzewa za oknem, niebo (vray sky) sa kompletnie przepalone - biała plama. Jakieś sugestie jak sobie z tym poradzic?

index.php?get=1&f=1

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

vraylight w oknie, jesli tak to sprawdz czy jest invisible?

jesli uzywasz vraycam to podkrec f-number i sprawdz czy cos widac za oknem

Napisano

vraylight - skylight portal, invisible zaznaczone, choc nie wiem czy potrzeba jesli to portal. jesli obnizam f-number to pewnie zobacze tlo ale bede mial ciemne wnetrze

Napisano

Jeśli to pomieszczenie jest oświetlone tylko przez okno dachowe, to IMO nie ma szans, żeby widok za oknem nie był przepalony. Kwestia ekspozycji, chwyć jakikolwiek aparat i zrób zdjęcie.

Napisano

Każdy by chciał zrobić coś od razu ale czasami nie ma to sensu bo tylko na nerwy działają nasze nowe próby dojścia do ideału. Jeżeli nie robisz animacji to po prostu zrób drugi render aby ładnie okno wyszło i podmień to w PS-ie. Problem masz z głowy od razu. Kiedyś robiłem poddasze i też kombinowałem. W zasadzie udało się jak dałem ciemniejszy materiał na samą wnękę okna a vraylighta dałem w środku powieszczenia, deko pod otworem aby na niego nie działał. Był też mniejszy niż sam otwór. Wtedy mogłem sterować tym co miałem na zewnątrz.

Napisano (edytowane)

zrobie pewnie tak jak mowi mirach, ale dzieki wszystkim za rady, druga sprawa to ta psychodeliczna zółć na ramie okiennej spowodowana słońcem, pomoga tylko wywalenie slonca.

edit

dodatem alpe do render elements - renderuje przez vray frame buffer, alpha wychodzi zupelnie biala

Edytowane przez KLIK
Napisano

jak masz prostą sytuację to możesz wstawiać w szopie, ale przy wstawianiu w maxie masz oprócz widoku za oknem odbicia w szybie