Napisano 31 Maj 201113 l Czy jest jakiś sposób na wyrenderowanie wyłącznie samego kanału alpha? szukam i znaleźć nie mogę.
Napisano 31 Maj 201113 l Jeśli używasz Vray-a to w zakładce "Render Elements" po kliknięciu "ADD" masz Vray_Alpha. Następnie jeśli tylko alphe chcesz szybko wyrenderowac to w pierwszej zakładce "V-RAY" w sekcji "Global switches" zaznacz pole "Override mtl" i tam wrzuć jakis czarny materiał bez odbić i jakichkolwiek innych efektów. Ja zawsze tak robię jeśli potrzebuje szybko tylko alphe. Wtedy szybko Ci się wyrenderuje "czarny" obraz oraz pojawi sie dodatkowe okno z wyrenderowaną Alphą ;)
Napisano 31 Maj 201113 l Można puścić w scanline. Będzie dużo szybciej niż w VRayu. Z tym że renderujesz całość z jakimś defultowym materiałem i bez świateł.
Napisano 1 Czerwiec 201113 l Tez bym to zrobil w scanline. Obiekty z których Cie interesuje kanał alfa wrzuć na warstwe i dodaj kanał alfa (alpha) w render elements (zakładaka w menu renderingu). To jest chyba maxowy odpowiednik matte pass o kórym mówisz. Natępnie włącz widocznosć tylko tej warstwy i wyrenderuj. Chyba że interesuje Cię tylko kanał alfa wszystkiego co na scenie, to wtedy bez zabawy z warstwami, z całą sceną widoczną. Materiałow zmieniać nie musisz, ani wyłączać świateł. Edytowane 1 Czerwiec 201113 l przez Maksym