Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Zastanawia mnie pewna kwestia dotycz膮ca kart opisanych w temacie watku. W pracy mam quadro 4000, w domu na swoim komputerze mam GTX 480. Okazuje si臋, 偶e bardziej wydajna w MAX'ie w viewportach jest moja karta, pomimo, 偶e mam zainstalowane dedykowane do maxa sterowniki. Ma艂o tego - zwyk艂e przegl膮danie internetu na quadro jest udr臋k膮, bo prawie zawsze odpalenie dw贸ch stron w firefoxie powoduje zawieszenie na kilka minut przegladarki. Przegl膮danie pojedynczej strony to prawdziwy pokaz slajd贸w, a p艂ynne jej przewijanie to mission impossible.

Na czym ma polega膰 przewaga quadro, kt贸ra tak szeroko jest opisywana w mediach, je艣li ja jej zupe艂nie nie zauwa偶am? Nie widz臋 ani jednej zalety tej karty, kt贸ra przemawia艂aby na jej korzy艣膰, a na niekorzy艣膰 GTX 480. Czy kto艣 m贸g艂by mi opisa膰 praktyczne zalety quadro przemawiaj膮ce za tym, 偶eby te karty kupowa膰? Praktyczne, czyli realne, a nie ze statystyk producenta.

• Odpowiedzi 7
  • Wy艣wietle艅 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Proponuj臋 nie zak艂ada膰 tego typu w膮tk贸w je艣li kto艣 ma dost臋p do obu kart i mo偶e je porz膮dnie przetestowa膰 pod k膮tem konkretnych aplikacji. Jak w paru miejscach zada艂em konkretne pytania, to jako艣 nikt jeszcze nie odpowiedzia艂. Chodzi o OpenGL bo tu trzeba testowa膰 Quadro i ewentualnie szuka膰 zalet lub brak贸w do GeForc贸w. Max to krowa o niezbadanych do ko艅ca u艂omno艣ciach i bez przemy艣lanych test贸w powstaje tylko coraz wi臋ksze zamieszanie na linii Quadro-GeForce.

Napisano
  • Autor

Nie zawsze jest czas, 偶eby usi膮艣膰 i po艣wi臋ci膰 kilka godzin na rzetelne testy "laboratoryjne". A takie w膮tki moim zdaniem s膮 jak najbardziej na miejscu. Du偶o bardziej rzetelne dla mnie na przyk艂ad s膮 informacje skonfrontowane z innymi osobami, kt贸re mia艂y podobn膮 styczno艣膰 z kartami jak ja, w praktyce, ni偶 wyniki test贸w. Dlaczego? Bo tak, jak w przypadku u偶ytkownik贸w samochod贸w wa偶ne dla mnie by艂oby przyk艂adowo zu偶ycie paliwa zmierzone metoda obserwacji w r贸偶nych sytuacjach "偶yciowych", w praktyce, a nie opieraj膮ce si臋 na danych producenta, czy te偶 zas艂yszanych gdzie艣. Jeden powie, 偶e spalanie powinno by膰 takie, bo gdzie艣 o tym s艂ysza艂, albo sprawdzi艂 na rolkach na hamowni, a inny to podwa偶y i powie, 偶e jest inne, bo przeje藕dzi艂 ile艣 tysi臋cy kilometr贸w w r贸偶nych warunkach, z r贸偶n膮 dynamik膮 i uzyska艂 odmienny wynik.

Napisano

Twoje por贸wnania s膮 troch臋 bez sensu bo Quadro to wyspecjalizowany produkt i to troch臋 jak por贸wnanie samochodu ci臋偶arowego z osobowym. S艂ysza艂em 偶e Nvidia celowo spowalnia GeForca w OpenGL i pytanie po co to robi. Jest masa r贸偶nych test贸w dla Quadro w odniesieniu do konkretnych aplikacji np. Adobe i nie chodzi tam o og贸lny komfort na PC. Dlatego nie ma sensu zadawa膰 zbyt og贸lnych pyta艅 tak jak ty to zrobi艂e艣, ale mocno skupi膰 si臋 na konkretnej aplikacji i wykaza膰 za i przeciw poniewa偶 w innym wypadku jedynie wprowadzasz jeszcze wi臋kszy chaos. Mnie konkretnie interesuje czy w pewnym przypadkach tanie Quadro nie poradzi sobie jednak lepiej ni偶 drogi GeForce. Z kolei przep艂acanie za drogie Quadro w pewnych przypadkach nie ma sensu ale to trzeba u艣ci艣li膰. Wszyscy tu maj膮 hopla na punkcie FPS w Viewportach, to trzeba Quadro pom臋czy膰 ale na OpenGL vs. Nitrous itd

Napisano
  • Autor

A mnie w艂a艣nie chodzi o og贸lny komfort u偶ytkowania komputera, bo przecie偶 logicznym jest, 偶e komputer jest urz膮dzeniem wielozadaniowym. Zupe艂nie mija si臋 z celem kupno jednej maszyny/karty pod pakiet adobe, innego komputera/karty pod 3d studio, innego do cel贸w internetowych... Interesuje mnie uog贸lniona wydajno艣膰 ca艂ej stacji, nie tylko w poszczeg贸lnej aplikacji. Komu艣, kto jest zupe艂nie zielony, kto sk艂ada swoj膮 pierwsz膮 stacj臋 graficzn膮 bo mu na przyk艂ad starzy dadz膮 mas臋 pieni臋dzy i mo偶e wybra膰 sobie dowolne komponenty dost臋pne na rynku nie b臋dzie wiedzia艂, czy warto pompowa膰 kas臋 w quadro, czy te偶 to jest zupe艂nie urojony pomys艂. A Twoje posty tej odpowiedzi nie daj膮. Og贸lna wydajno艣膰 mnie interesuje.

Pami臋tajmy, 偶e nie tylko starzy wyjadacze zagl膮daj膮 na to forum. A forum jest po to, 偶eby dawa膰 jak najwi臋cej informacji tym, kt贸rzy o nie prosz膮 b膮d藕 te偶 ich potrzebuj膮.

Napisano

Problem polega na tym 偶e takie og贸lne wymagania wobec produktu kt贸ry ma przewa偶a膰 w bardzo konkretnym zastosowaniu profesjonalnym s膮 bez sensu bo stajemy w takim rozkroku 偶e nie spos贸b nic sensownego wydedukowa膰. Jak pracuj臋 to pracuj臋 i nie b臋d臋 si臋 wdawa艂 w analiz臋 jak Quadro zachowuje si臋 w przegl膮darce albo na grze w kt贸r膮 chc臋 sobie zagra膰. Jak masz og贸lne priorytety to po choler臋 bra膰 Quadro. By膰 mo偶e na linii 3ds i zastosowania og贸lne Quadro nie jest optymalnym wyborem ale dalej konkretnie nie wiem co Quadro potrafi.. bo chyba nikt tego odpowiednio i do ko艅ca nie przetestowa艂. By艂 tu test na scenie Konana i Quadro 4000 nie wypad艂a chyba tak 藕le pod Nitrous, ale jakie wyniki w OpenGl nie wiem...

Napisano
  • Autor
Jak masz og贸lne priorytety to po choler臋 bra膰 Quadro

I w艂a艣nie do tego odnosi艂o si臋 moje pytanie i dlatego za艂o偶y艂em w膮tek, bo nie jestem pewien, czy w stacji graficznej nie dedykowanej tylko do 3d, ale tak偶e do 2d i compositingu jest sens montowa膰 quadro, nie widz膮c jawnej przewagi nad GTX. By膰 mo偶e quadro ma jakie艣 ukryte zalety, ale pracuj膮c w 3d jak i w 2d na tej karcie nie zauwa偶y艂em 偶adnej przewagi nad du偶o ta艅sz膮 GTX. Do tego miedzy innymi odnosi艂o si臋 moje pytanie.

Napisano

Powiem tak: swego czasu mia艂em gtx'a 480 i zupe艂nie nie da艂o rady pracowa膰 na tej karcie w 3ds max'ie. Ca艂a reszta by艂a spoko - og贸lna praca kompa, After Effects, PS, Premiere Pro itd. Ale praca w maxie to jakas pora偶ka. Moge si臋 za艂o偶y膰, 偶e wredne strucle z nvidii specjalnie spowalniaj膮 te karty. Wymieni艂em t膮 kart臋 na quadro 4000 i jest niebo lepiej. Autentycznie a偶 takiej r贸偶nicy si臋 nie spodziewalem (w Max'ie bo ca艂a reszta dzia艂a tak samo mniej wiecej)

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci