Napisano 2 Czerwiec 201114 l Witam wszystkich. Zastanawia mnie pewna kwestia dotycz膮ca kart opisanych w temacie watku. W pracy mam quadro 4000, w domu na swoim komputerze mam GTX 480. Okazuje si臋, 偶e bardziej wydajna w MAX'ie w viewportach jest moja karta, pomimo, 偶e mam zainstalowane dedykowane do maxa sterowniki. Ma艂o tego - zwyk艂e przegl膮danie internetu na quadro jest udr臋k膮, bo prawie zawsze odpalenie dw贸ch stron w firefoxie powoduje zawieszenie na kilka minut przegladarki. Przegl膮danie pojedynczej strony to prawdziwy pokaz slajd贸w, a p艂ynne jej przewijanie to mission impossible. Na czym ma polega膰 przewaga quadro, kt贸ra tak szeroko jest opisywana w mediach, je艣li ja jej zupe艂nie nie zauwa偶am? Nie widz臋 ani jednej zalety tej karty, kt贸ra przemawia艂aby na jej korzy艣膰, a na niekorzy艣膰 GTX 480. Czy kto艣 m贸g艂by mi opisa膰 praktyczne zalety quadro przemawiaj膮ce za tym, 偶eby te karty kupowa膰? Praktyczne, czyli realne, a nie ze statystyk producenta.
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Proponuj臋 nie zak艂ada膰 tego typu w膮tk贸w je艣li kto艣 ma dost臋p do obu kart i mo偶e je porz膮dnie przetestowa膰 pod k膮tem konkretnych aplikacji. Jak w paru miejscach zada艂em konkretne pytania, to jako艣 nikt jeszcze nie odpowiedzia艂. Chodzi o OpenGL bo tu trzeba testowa膰 Quadro i ewentualnie szuka膰 zalet lub brak贸w do GeForc贸w. Max to krowa o niezbadanych do ko艅ca u艂omno艣ciach i bez przemy艣lanych test贸w powstaje tylko coraz wi臋ksze zamieszanie na linii Quadro-GeForce.
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Autor Nie zawsze jest czas, 偶eby usi膮艣膰 i po艣wi臋ci膰 kilka godzin na rzetelne testy "laboratoryjne". A takie w膮tki moim zdaniem s膮 jak najbardziej na miejscu. Du偶o bardziej rzetelne dla mnie na przyk艂ad s膮 informacje skonfrontowane z innymi osobami, kt贸re mia艂y podobn膮 styczno艣膰 z kartami jak ja, w praktyce, ni偶 wyniki test贸w. Dlaczego? Bo tak, jak w przypadku u偶ytkownik贸w samochod贸w wa偶ne dla mnie by艂oby przyk艂adowo zu偶ycie paliwa zmierzone metoda obserwacji w r贸偶nych sytuacjach "偶yciowych", w praktyce, a nie opieraj膮ce si臋 na danych producenta, czy te偶 zas艂yszanych gdzie艣. Jeden powie, 偶e spalanie powinno by膰 takie, bo gdzie艣 o tym s艂ysza艂, albo sprawdzi艂 na rolkach na hamowni, a inny to podwa偶y i powie, 偶e jest inne, bo przeje藕dzi艂 ile艣 tysi臋cy kilometr贸w w r贸偶nych warunkach, z r贸偶n膮 dynamik膮 i uzyska艂 odmienny wynik.
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Twoje por贸wnania s膮 troch臋 bez sensu bo Quadro to wyspecjalizowany produkt i to troch臋 jak por贸wnanie samochodu ci臋偶arowego z osobowym. S艂ysza艂em 偶e Nvidia celowo spowalnia GeForca w OpenGL i pytanie po co to robi. Jest masa r贸偶nych test贸w dla Quadro w odniesieniu do konkretnych aplikacji np. Adobe i nie chodzi tam o og贸lny komfort na PC. Dlatego nie ma sensu zadawa膰 zbyt og贸lnych pyta艅 tak jak ty to zrobi艂e艣, ale mocno skupi膰 si臋 na konkretnej aplikacji i wykaza膰 za i przeciw poniewa偶 w innym wypadku jedynie wprowadzasz jeszcze wi臋kszy chaos. Mnie konkretnie interesuje czy w pewnym przypadkach tanie Quadro nie poradzi sobie jednak lepiej ni偶 drogi GeForce. Z kolei przep艂acanie za drogie Quadro w pewnych przypadkach nie ma sensu ale to trzeba u艣ci艣li膰. Wszyscy tu maj膮 hopla na punkcie FPS w Viewportach, to trzeba Quadro pom臋czy膰 ale na OpenGL vs. Nitrous itd
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Autor A mnie w艂a艣nie chodzi o og贸lny komfort u偶ytkowania komputera, bo przecie偶 logicznym jest, 偶e komputer jest urz膮dzeniem wielozadaniowym. Zupe艂nie mija si臋 z celem kupno jednej maszyny/karty pod pakiet adobe, innego komputera/karty pod 3d studio, innego do cel贸w internetowych... Interesuje mnie uog贸lniona wydajno艣膰 ca艂ej stacji, nie tylko w poszczeg贸lnej aplikacji. Komu艣, kto jest zupe艂nie zielony, kto sk艂ada swoj膮 pierwsz膮 stacj臋 graficzn膮 bo mu na przyk艂ad starzy dadz膮 mas臋 pieni臋dzy i mo偶e wybra膰 sobie dowolne komponenty dost臋pne na rynku nie b臋dzie wiedzia艂, czy warto pompowa膰 kas臋 w quadro, czy te偶 to jest zupe艂nie urojony pomys艂. A Twoje posty tej odpowiedzi nie daj膮. Og贸lna wydajno艣膰 mnie interesuje. Pami臋tajmy, 偶e nie tylko starzy wyjadacze zagl膮daj膮 na to forum. A forum jest po to, 偶eby dawa膰 jak najwi臋cej informacji tym, kt贸rzy o nie prosz膮 b膮d藕 te偶 ich potrzebuj膮.
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Problem polega na tym 偶e takie og贸lne wymagania wobec produktu kt贸ry ma przewa偶a膰 w bardzo konkretnym zastosowaniu profesjonalnym s膮 bez sensu bo stajemy w takim rozkroku 偶e nie spos贸b nic sensownego wydedukowa膰. Jak pracuj臋 to pracuj臋 i nie b臋d臋 si臋 wdawa艂 w analiz臋 jak Quadro zachowuje si臋 w przegl膮darce albo na grze w kt贸r膮 chc臋 sobie zagra膰. Jak masz og贸lne priorytety to po choler臋 bra膰 Quadro. By膰 mo偶e na linii 3ds i zastosowania og贸lne Quadro nie jest optymalnym wyborem ale dalej konkretnie nie wiem co Quadro potrafi.. bo chyba nikt tego odpowiednio i do ko艅ca nie przetestowa艂. By艂 tu test na scenie Konana i Quadro 4000 nie wypad艂a chyba tak 藕le pod Nitrous, ale jakie wyniki w OpenGl nie wiem...
Napisano 2 Czerwiec 201114 l Autor Jak masz og贸lne priorytety to po choler臋 bra膰 Quadro I w艂a艣nie do tego odnosi艂o si臋 moje pytanie i dlatego za艂o偶y艂em w膮tek, bo nie jestem pewien, czy w stacji graficznej nie dedykowanej tylko do 3d, ale tak偶e do 2d i compositingu jest sens montowa膰 quadro, nie widz膮c jawnej przewagi nad GTX. By膰 mo偶e quadro ma jakie艣 ukryte zalety, ale pracuj膮c w 3d jak i w 2d na tej karcie nie zauwa偶y艂em 偶adnej przewagi nad du偶o ta艅sz膮 GTX. Do tego miedzy innymi odnosi艂o si臋 moje pytanie.
Napisano 6 Czerwiec 201114 l Powiem tak: swego czasu mia艂em gtx'a 480 i zupe艂nie nie da艂o rady pracowa膰 na tej karcie w 3ds max'ie. Ca艂a reszta by艂a spoko - og贸lna praca kompa, After Effects, PS, Premiere Pro itd. Ale praca w maxie to jakas pora偶ka. Moge si臋 za艂o偶y膰, 偶e wredne strucle z nvidii specjalnie spowalniaj膮 te karty. Wymieni艂em t膮 kart臋 na quadro 4000 i jest niebo lepiej. Autentycznie a偶 takiej r贸偶nicy si臋 nie spodziewalem (w Max'ie bo ca艂a reszta dzia艂a tak samo mniej wiecej)
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto