ari007 Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 Witam, Mam taki oto problem, chciałbym wymodelować dokładnie to co na załaczonym obrazku. Chodzi mi głównie o te nieregularne kształty... Bo sam efekt spirali można wykonać na wiele sposobów, ale zastanawiam się czy jest jakas metoda, żeby osiągnąc taki efekt i nie robić tego "ręcznie". Jeśli ma ktoś jakieś pomysły to będe wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam
ari007 Napisano 4 Czerwiec 2011 Autor Napisano 4 Czerwiec 2011 No właśnie nie za bardzo o to chodzi.. Bo to ma być wycinek kuli a nie cylindra.. Sam efekt robie następująco: tworze sphere i daje jej 200 sementów, nadaje mu twista z angle na 1000, poźniej editable poly i zaznaczam jeden pochylony edge, daje loop i kilka razy grow, następnie detach, odsuwam od kuli, daje shell i mam kształ jak na załączonym obrazku. Czyli efekt prawie osiągnięty. Ale zostają nieregularne kształty... niestety przez ilość segmentów dopracowywanie ręczne na polygonach czy vertexach jest praktycznie niemożliwe... i tu zaczyna się problem...
natas Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 Może zloop-uj krawędzie i daj jakiś modyfikator noise .
kozioo Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 Przepis: 1. Wymodeluj "kład" tego co ma być wycięte (pasek z dużą ilością segmentów poprzecznych, różnice wysokości zrobione FFD lub soft selection) 2. Patch deform na cylinder 3. Collapse to 4. Odpowiednio duży shell 5. Masz gotowy obiekt wycinający, którego możesz użyć aby wyciąć kształt ze sfery/geosfery. 6. Gotowe
Lucek Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 kozioo: To trzeba zostawić dla potomnych bo jak nie dziś to jutro ktoś o to zapyta;)
kozioo Napisano 4 Czerwiec 2011 Napisano 4 Czerwiec 2011 obrazki są na imgur, więc jakiś czas powinny powisieć :)
Rekomendowane odpowiedzi