Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wiem jak jest "poprawnie", ale ja przyjmuje zasade, ze powinno byc jak najbardziej naturalne dla rozluznionej reki, czyli w tym przypadku 1.

Wersja 2 ma rotacje w przedramieniu.

Napisano

Rigerem nie jestem ale z tego co się naoglądałem to lepiej zrobić tak jak w pierwszym wypadku. Dodatkowo łokieć najlepiej ustawić tak żeby zginając rękę ruszała się idealnie po poziomej płaszczyźnie.

Jeśli to ma być bardziej realistyczna postać z wyeksponowanymi mięśniami to proponuje opuścić ręce (np 45stopni) do bardziej zrelaksowanej pozy. Zwykły tpose i każde podniesienie łapy wyżej w tym ułożeniu ręki to mocniejsze uruchomienie mięśni pleców, może być tak że jak taką łapkę opuścisz to plecy i podniesienie łopatek będzie wyglądało nienaturalnie.

Cośtam z netu:

attachment.php?attachmentid=385622&stc=1&d=1212765411

Napisano
  • Autor
Nie wiem jak jest "poprawnie", ale ja przyjmuje zasade, ze powinno byc jak najbardziej naturalne dla rozluznionej reki, czyli w tym przypadku 1.

No właśnie! Nie byłem pewien w której pozycji ręka jest tak na prawdę rozluźniona. Niby patrzyłem na swoją rękę w wersji rozluźnionej, ale jednak coś mi nie pasowało, bo jednak mięśnie są trochę skręcone - ale taka już anatomia. Niby wygodniej byłoby je skręcić kośćmi, ale pozostaje kwestia mięśni "dolnych" ramienia które się nie skręcają - przynajmniej gdy te górne są skręcone.

Jeśli to ma być bardziej realistyczna postać z wyeksponowanymi mięśniami to proponuje opuścić ręce (np 45stopni) do bardziej zrelaksowanej pozy. Zwykły tpose i każde podniesienie łapy wyżej w tym ułożeniu ręki to mocniejsze uruchomienie mięśni pleców, może być tak że jak taką łapkę opuścisz to plecy i podniesienie łopatek będzie wyglądało nienaturalnie.

O! Dzięki, przyda mi się ta wiedza w przyszłości. Rep leci.

wszystko jedno, to tylko defaultowa pozycja przecież

Sayja, nie gadaj bzdur :P

Gdyby było wszystko jedno to bym się nie pytał ^^

Napisano

Wyprotsotwane palce i szeroko rozstawione. Chyba lepiej gdy juz jest skrecona czyli pierwszy przyklad. Nie ma jednej najlepszej metody, to kwestia indywidualna postaci i zakresu jej ruchow. I ten model ktory zaprezentowal Monio, raczej nie nadaje sie jako wzor godny nasladowania.

Ten pan dobrze ustawia modele:

http://www.ianjoyner.com/gallery.html

na obrazku z samego dolu widac o co chodzi z palcami:

http://www.ianjoyner.com/ultimate1.html

Edytowane przez CgBartosz

Napisano

Ja bym powiedział, że dobrze jest jeśli części ciała rozłożone są w połowie zakresu przewidzianego ruchu (zgięte ale rozczapierzone palce, łokcie i ramiona)

a kręgosłup i głowa w pozie w której najczęściej będzie występował.