Napisano 15 Lipiec 201113 l Siema, w Archicadzie, Autocadzie itd są opcje obrotu o konkretną wartość, czy w Maxie są takie? Np chcę obrócić obiekt o 3,21 stopnia w lewo:) Albo przesunąć o 351,67 cm... Czy za każdym razem muszę robić to chałupniczo i wpisywać wartości w oknie współrzędnych powiększone o przesunięcie/obrót? Pozdrawiam
Napisano 15 Lipiec 201113 l klikasz prawy p. myszy na ikonie obrotu czy przesunięcia i wyświetli ci się okno do wpisywania wartości
Napisano 15 Lipiec 201113 l Autor to wiem, tylko myślałem, że jest coś bardziej jak w Archicadzie. Dzięki za szybką odpowiedź:)
Napisano 15 Lipiec 201113 l Czy za każdym razem muszę robić to chałupniczo i wpisywać wartości w oknie współrzędnych powiększone o przesunięcie/obrót? Pozdrawiam wpisując wartość z literką "r" wystarczy wpisać tą wartość o którą będzie powiększona lub pomniejszona (wtedy z -)
Napisano 15 Lipiec 201113 l Możesz też wpisywać odpowiednie wielkości na pasku na dole ekranu. Tylko pamiętaj, że są to współrzędne a nie wartości np. przesunięcia w danej osi.
Napisano 15 Lipiec 201113 l Autor wpisując wartość z literką "r" wystarczy wpisać tą wartość o którą będzie powiększona lub pomniejszona (wtedy z -) no to właśnie jest Archidad... a jak wciśniesz "a", to wtedy wpisujesz wartość obrotu, albo wartość kąta, pod którym chcesz rysować jakiś obiekt.... tutaj, w Maxie nie ma takich prostych funkcji
Napisano 15 Lipiec 201113 l Autor do tego przy obracaniu można wybrać dowolne miejsce, które ma być środkiem obrotu, a tu trzeba dopiero przemieścić pivot i wtedy dopiero obracać... Gdyby kolesie od Maxa mięli jakąś wishlist i regularnie wprowadzali hotfixy na jej podstawie:) i żeby wojen nie było...
Napisano 15 Lipiec 201113 l Dla mnie wystarczyłoby jak by nie psuli tego co już jest. Nigdy im nie wybaczę że wyrzucili możliwość kopiowania modyfikatorów na grupy. A samo rysowanie i ustawianie brył i snapowanie mogliby zrobić jak w skeczapie to już byłoby super.
Napisano 15 Lipiec 201113 l Autor no i tak jak już wcześniej wspomniałem, żeby wojen nie było:) Ale kto wie... może jeszcze coś poprawią. W sumie do końca świata w 2012 trochę jeszcze zostało:)