SteaVe Napisano 23 Lipiec 2011 Napisano 23 Lipiec 2011 Witam wszystkich, ostatnio wpadł mi do głowy pewnien pomysł, aby stworzyć w Maxie miasto 3d. Nie chodzi mi o dokładne odwzorowanie, nie chcę nawet robić jakichś skomplikowanych modeli budynków itp, same proste bryły (no może nie same boxy ;)). Pomysł jest aby to było w miarę rozbudowane miasto, tylko tutaj pojawia się problem, czy znacie może jakiś program w jakim mógłbym wstępnie zaprojektować rozmieszczenie budynków oraz innych elementów? Myślałem nad narysowaniem w PS'ie i później przełożeniem tego jako teksture do Maxa, i na podstawie tego modelować, jak myślicie, to dobry pomysł?
jaras Napisano 23 Lipiec 2011 Napisano 23 Lipiec 2011 http://tysonibele.com/Main/BuildingGenerator/buildingGen.htm albo http://forum.unity3d.com/threads/76667-ghostTown-city-generator-for-3dsmax
Adanedhel Napisano 23 Lipiec 2011 Napisano 23 Lipiec 2011 w autocadzie zrob rzut 2d jako prosty plan calego zalozenia. potem mozesz z latwoscia importowac te linie do maxa i z nich korzystac jako podklad.
Monio Napisano 23 Lipiec 2011 Napisano 23 Lipiec 2011 Adanedhel- Tylko że do tego potrzebna jest znajomość autocada a to samo można by było zrobić czymkolwiek. Ołówkiem na kartce przykładowo. ;) SteaVe - Wybierz ghostTown.
bambosz Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 Potwierdzam, GhostTown super sprawa, robiłem ostatnio koledze miasto do gierki tym czymś. Wyszło super (domy, parki, drzewka, auta, itp).
SteaVe Napisano 24 Lipiec 2011 Autor Napisano 24 Lipiec 2011 Dzięki za propozycje ;) Tak, myślałem nad GhostTownem, ale on chodzi tylko z Maxem 2011, a mam 2010. Najciekawszym i myśle najprostrzym sposobem będzie faktycznie narysowanie na kartce, więc myśle że spróbuje tego. PS. W ostateczności zostaje Paint ;D
Kubajaniak Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 Jak nie ogarniasz autocada, to może Adobe Ilustrator. Jeśli się nie mylę, to można narysować obrys budynków, zapisać w formacie wektorowym (jako Al chyba) i extrudować w maxie. Kiedyś gdzieś czytałem o tym, ale nie używałem.
olaf Napisano 24 Lipiec 2011 Napisano 24 Lipiec 2011 chyba najszybciej będzie trace'owac google maps w ilustratorze.
porti Napisano 25 Lipiec 2011 Napisano 25 Lipiec 2011 z illustratora da się bez problemu eksportować do dwg
Rekomendowane odpowiedzi