Napisano 29 Lipiec 201113 l Witam Szukałem opcji typu Move ale bez zmiany położenia obiektów względem UW. Wydawało mi się ze służy do tego Pan View ( dłoń w prawym dolnym rogu). Cóż myliłem się, przesuwać przesuwało ale jednocześnie jak by nieznacznie obracało widok na ekranie o niewielki kąt. Nie wiem teraz jak wrócić do normalnego widoku. Pomimo że w widoku perspektywa kliknąłem na front, box oraz siatka pomocnicza dalej są pod dziwnym kątem. Do czego właściwie służy ta opcja? Jak wrócic do prawidłowego wyświetlnia obiektów w oknie perspektywa? wreszcie czy jest jakaś inna opcja pozwalająca przesuwać scenę o podobnym działaniu jak Select and Move ale bez zmiany położenia w układzie UW? Mam nadzieje że w miarę zrozumiale wyjasniłem :)
Napisano 29 Lipiec 201113 l W perspektywie kąt to chyba normalne. Jak chcesz prostopadle to sobie włącz tryb orto.
Napisano 29 Lipiec 201113 l Autor Tak ale nie w przypadku kiedy element zdefiniowany jest w położeniu (0,0,0) i klikniemy na ViewCiube np front. Powinno uzyskać się płaski widok. Jak na obrazku widać jest skoszenie. Cyfry na obrazku w polu xyz są wynikiem działania Pan Wiev jednak po zaznaczeniu boxa jest on we wspomnianym położeniu (0,0,0) Edytowane 29 Lipiec 201113 l przez kato555
Napisano 29 Lipiec 201113 l Ale kamera nie jest na osi 0, więc perspektywa zniekształca . Włącz user view. Klawisz U z aktywnym viewportem.