Napisano 26 Sierpień 201113 l mam za zadanie wyrenderowac ogromna wizke 4mx25m (mozliwe ze ok 95000x15000 pixeli).. Macie moze jakies rady, uwagi odnosnie tak wielkiego renderu? na jakie ustawienia v-ray'a zwrocic najwieksza uwage? Robil juz ktos tak duzy render i czy max wogole go podzwignie? A moze renderowac w czesciach - tylko jak? z gory dzieki za pomoc i5 760 2.8 GHz radeon HD5850 1GB 8 GB DDR3 (pytanie do tych ktrorzy naprawde wiedza;) )
Napisano 26 Sierpień 201113 l po pierwsze to max. rozdzielczosc renderu w maxie to 32768px (vray FB 50000px) po drugie jesli to jakis bilboard/plakat to nikt tego w 300/150dpi nie wydrukuje wiec i ty nie musisz tego w takiej rozdzialce renderowac. dopytaj w drukarni dokladnie czego potrzebuja bo mozesz marnowac czas i nerwy probojac cos takiego renderowac. pomijajac juz wyrenderowanie to nie wiem jak bedziesz pozniej taki plik w PS obrabial. napisz cos wiecej o projekcie to bedzie latwiej doradzic...
Napisano 26 Sierpień 201113 l Autor Plik nie bedzie obrabiany w PS. Mniejszy render juz przetestowany i nie wymaga poprawek. Co do wielkości to masz racje, puscilem probny prosty render i max to 32768.. o projekcie: widok dosc duzego osiedla, duzo drzew onyxowych, gdzieniegdzie trawa multiscaterem (ale ta penwnie zastapie bitmapa). Nie wiem co jest jeszcze wazne... render bedzie stal przy ulicy, i z bliska nie bedzie ogladany... Jak myslicie, jaka bylaby minimalna rozdzielczosc dla takiego renderu (zeby nie bylo pikselozy itp)?
Napisano 26 Sierpień 201113 l Jak kiedyś robiłem wizualizacje na billboard, to dowiedziałem się, że można przyjąć skale 1 do 10. Miałem do zrobienia plansze o wymiarach 8m x 12m, przyjąłem 80cm x 120cm 150dpi i jest ok. Wizualizacja do dzisiaj wisi i wygląda w takiej jakości dobrze, bo aby objąć ją wzrokiem to trzeba stanąć kilkanaście metrów od niej.
Napisano 26 Sierpień 201113 l Breja - wynikałoby z tego że rozdzielczość była 15dpi - niezła masakra. Ola-f dobrze pisze - może być 32-50dpi. Renderuj "Regionami" do pliku z kanałem Alpha - zapisując plik naprzemiennie, raz do pliku A a raz do pliku B będziesz miał pewność że to co rendernęło się dotychczas będzie zachowane. Jeśli zrestartujesz Max'a - stracisz z pamięci tą część obrazu która się wcześniej wyrenderowała, więc i tak będziesz musiał złożyć to w PS. Na szczęście PS obsługuje już format .PSB - odpowiednik .PSD, tylko dla DUŻYCH formatów.
Napisano 26 Sierpień 201113 l możesz też rzucić okiem na te wątki http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=60458 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=60496
Napisano 26 Sierpień 201113 l Antos Faktycznie, dałeś mi do myślenia i sprawdziłem pliki. Mój błąd. To było 80cm x 120 cm 300dpi (a nie jak napisałem wcześniej 150dpi).