Napisano 26 Sierpień 201113 l Witam, przebłysk w nocy, kartka i mazaki w rękę... kolejny concept bike, zwrotnicowe zawieszenie przodu, hubless/osmos tył, "podwójny" boxer i napęd na oba koła kardanem, miał być V4 ale robię też cafe racera z V4 więc tu niech będzie boxer, a co mi tam :) ...cdn
Napisano 27 Sierpień 201113 l Wał kardana umożliwia skręty. Nie widzę przeszkód :) BTW bardzo fajny koncept, choć stylistycznie jak dla mnie nie różniący się wiele od innych bike'ow tego typu ;) Ale powodzenia w dalszej pracy.
Napisano 27 Sierpień 201113 l Wał kardana umożliwia skręty. Nie widzę przeszkód :) Pardon, umknął mi ten szczegół :)
Napisano 29 Sierpień 201113 l Troche podobne do poprzedniej pracy ?? A zawias Telewer jak w BEM? to cos u Ciebie ma cos z tym wspolnego?
Napisano 29 Sierpień 201113 l Autor Troche podobne do poprzedniej pracy ?? A zawias Telewer jak w BEM? to cos u Ciebie ma cos z tym wspolnego? Trochę podobne, owszem, mam zboczenie na punkcie nieszablonowych rozwiązań tego typu. Zawieszenie zwrotnicowe z przodu, nie ma nic wspólnego z teleleverem, zwrotnica jak w center-hubach od vyrusa/bimoty ale bez "srodka na osmosach z kardanem, taka hybryda, eliminuje efekt nurkowania przy hamowaniu, generalnie jeżdżą już motocykle z każdym użytym przeze mnie rozwiązaniem technicznym, ...ale nie ze wszystkimi na raz w jednej maszynie.
Napisano 30 Sierpień 201113 l Kola zastosowane przez Ciebei maja bardzo małą sprawność :D z tego co pamietam. W stanch teraz jest to popularne ludzie robia na nich czopery. W ... kulek lozyskowych w sroku . W sumie kolo to jedno wielkie lozysko :).
Napisano 2 Wrzesień 201113 l Autor Kola zastosowane przez Ciebei maja bardzo małą sprawność :D z tego co pamietam. W stanch teraz jest to popularne ludzie robia na nich czopery. W ... kulek lozyskowych w sroku . W sumie kolo to jedno wielkie lozysko :). Zawieszenie jest na łożyskach i zębatkach napędowych, łożyska są niejako w feldze z obu stron, rozmieszczone tak że utzymują wysoką sztywność. Sprawność takiego rozwiązania jest wysoka, ktoś to wymyślił pod koniec lat '70 jak się nie mylę. Opcja z felgą - łożyskiem to imho porażka, minimalnie mniejsze skomplikowanie konstrukcji niż rozwiązanie którego użyłem ale tak jak napisałeś sprawność tego średnia z tego co wiem. PS generalnie najciekawsze pomysły mieli ludzie w latach '70 - '80, jak ktoś miał pomysł to go wcielał w życie, nieważne jak bardzo szalony, to że nie szło to dalej do produkcji masowej to inna bajka, ale koncepcje były geniealne, patrz Suzuki Nuda Zwrotnica z przodu, napęd na oba koła, ....1987
Napisano 2 Wrzesień 201113 l Jakby bylo taie super to by bylo w produkcji :). Koszt wytworzenia nie jest proporcjonalny do otrzymanego efektu :).
Napisano 2 Wrzesień 201113 l Autor Jakby bylo taie super to by bylo w produkcji :). Koszt wytworzenia nie jest proporcjonalny do otrzymanego efektu :). Dokładnie. ...tak samo jak Veyron, Zonda, Reventon czy tam inny Enzo :) róznica polega na tym że ultra bogaty biznesmen nie będzie sobie niszczył fryzury kaskiem :) Ale z drugiej strony są geniusze zapalence jak np. John Britten, który sobie zrobił bijący-na-głowe-wszysto motocykl własnego pomysłu, od deski do deski [śrubki do śrubki?] sam w swoim garażu, odlewajac blok silnika własnego pomysłu w ..piecu garncarskim żony [jak mnie pamięć nie myli], po czym skopał tyłki wielkim firmą na torze. Cytując Rafikiego z króla lwa [:)] "Patrz po za to co widać" ...w łikend trochę posiedzę nad Enigmą
Napisano 12 Wrzesień 201113 l No ladnie, ale jest krzywo np . przy otowrach na sruby i ten otwor na keirownice nie zamaly? chyba ja jedna z nich popchniesz do przodu to z drugiej storny pojdzie do tyly i uderzy w obudowe. I chyba tyle.
Napisano 13 Wrzesień 201113 l Autor No ladnie, ale jest krzywo np . przy otowrach na sruby i ten otwor na keirownice nie zamaly? chyba ja jedna z nich popchniesz do przodu to z drugiej storny pojdzie do tyly i uderzy w obudowe. I chyba tyle. Luzik, to wstępny modeling, owiewka jest zrobiona na pałę na razie, nie dawałem detali, masz rację z kierownicą, nie planowałem mechaniki skrętu do puki nie zaczne robić zwrotnicy przedniego koła. Pozdro