3d_operator Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 W 3Ds 2012, Unwrap UVW robię UV'kę w res: 1024x1024 na niej chcę namalować teksturę ale wychodzi rozmyta i nieczytelna. Po zwiększeniu res do 2048x2048 jest troche lepiej ale komp odmawia posłuszeństwa. Jak sobie z tym radzicie? Dodam, że mam zmapować meble tapicerowane (kwiatki itp.) i te wzorki muszę albo namalować albo skopiować z istniejącej tekstury. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 tile'uj je. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3d_operator Napisano 7 Wrzesień 2011 Autor Share Napisano 7 Wrzesień 2011 tile'uj je. tak tylko jak namalować drobne wzory, żeby były czytelne. Na waszych renderach widzę świetnie zmapowane meble i ciekawi mnie jak to robicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 no np. tile x10 na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 No chyba musisz poszukać jakiegoś kompromisu. - lepszy komputer - nieduży wzorek który będzie powtarzalny na większej powierzchni. Swoją drogą jakim sprzętem dysponujesz , że tekstura powyżej 1000 x 1000 sprawia problemy? Pewnych rzeczy nie da się zrobić na zbyt słabym sprzęcie i takie próby prowadzą raczej tylko do frustracji i zniechęcenia. Ja do mebli używam tekstur tak mniejwięcej 4000 x 2000 px i przedstawiają one płytę meblową o formacie 270 x 120 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawek-ef Napisano 7 Wrzesień 2011 Share Napisano 7 Wrzesień 2011 jak w vray mapy to w zakładce coordinates zmniejsz blur do np 0,1 u mnie pomaga;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi