Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, mam następujący problem. Po zaimportowaniu siatki wykonanej w programie AutoCAD civil do maxa nie mogę jej wygładzić za pomocą żadnych modyfikatorów. Żaden nie działa. Jakiś pomysł co z tym zrobić? Poradzcie

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zwelduj wertexy z małą odległością - masz pewnie podwójną siatkę, nie zagęścisz tak.

Napisano

mozna tez zapisac ten obekt w formacie obj, otworzyc np. w mudboxie lub zbrushu i po prostu zapisac z powrotem w formacie obj

Napisano

Nie wiem czego dokładnie jest to siatka ale jeżeli terenu to odwiedź ten wątek http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=78953

Może pomoże zmiana topologii siatki.

Natomiast jeżeli chodzi o smoothowanie to skonwertuj to do editable poly, wybierz selekcję jako Element, zaznacz wszystko i mając włączone przesuwanie sklonuj to trzymając Shift. Ja miałem błędy biorąc model ze sketchupa i żadna zmiana tam nie pomogła przy wygładzaniu oprócz tej.

Napisano
mozna tez zapisac ten obekt w formacie obj, otworzyc np. w mudboxie lub zbrushu i po prostu zapisac z powrotem w formacie obj

I to zespawa vertexy ? fajny patent :)

Napisano

raczej nie zespawa - z tego co podejrzewam nie jest to kwestią rozszczepionych vertexow - np. Road Kill robi tez cos dziwnego ze smoothing grupami przy mapowaniu i pomaga jedynie wczytanie i zapisanie obiektu w mudku albo zetce :) moze i jest jakas inna metoda naprawienia tego błędu bezposrednio w majce albo w maxie ale nie miałem nigdy czasu na zgłebianie tego problemu bo skoro metoda roadkill>mudbox>maya działa to mam to gdzies. Mysle ze w tym przypadku przyczyna będzie podobna - czyli skaszanione smoothing grupy