herm Napisano 26 Wrzesień 2011 Autor Napisano 26 Wrzesień 2011 Po kilku dniach braku czasu, maly update, zestaw glosnikowy + myszka i podkladka. Trochę mi się krzesło źle ustawiło i przecina się z podstawką pod klawiaturę ale cóż, nie zauważyłem jak włąćzałem render.
bolitic Napisano 30 Wrzesień 2011 Napisano 30 Wrzesień 2011 fajny render - mam wrażenie że GI jest zbyt nasycone (kolor)
herm Napisano 30 Wrzesień 2011 Autor Napisano 30 Wrzesień 2011 Mam multiplier 2.0 ustawiony przy tej pierwszej pozycji w environment. Myślisz , że to przez to? Oprócz tego świeci jeszcze vray light ustawiony jako sky portal , no i vray sun oczywiście. Chodzi Ci o to , że kolory powinny być mniej "żywe" ?
herm Napisano 1 Październik 2011 Autor Napisano 1 Październik 2011 (edytowane) Mam kilka pytań. Wymodelowałem klawiaturę, i teraz się zastawnawiam co zrobić z literkami na klawiszach, bo jest tego od cholery, klawisze są jako oddzielne modele więc nie mogę nałożyć jednego materiału z literkami, co byście doradzili? I ostatnio przy renderach zaczał mi się pojawiać jakiś warning vraya, tzn informacja, że jeden z materiałów jest "overbright" więc zakładam, że jest za jasny czy coś ale za bardzo nie kumam skąd to się wzięło bo nic w nim nie zmieniałem. render klawiatury jeszcze bez koncowego materialu Edytowane 1 Październik 2011 przez herm
bolitic Napisano 1 Październik 2011 Napisano 1 Październik 2011 Mam multiplier 2.0 ustawiony przy tej pierwszej pozycji w environment. Myślisz , że to przez to? Oprócz tego świeci jeszcze vray light ustawiony jako sky portal , no i vray sun oczywiście. Chodzi Ci o to , że kolory powinny być mniej "żywe" ? Zmniejsz GI Saturation z 1.0 na np. 0.6, powinno pomóc
herm Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 zmieniłem to co pisałeś i teraz imho trochę za szaro -.-
bolitic Napisano 2 Październik 2011 Napisano 2 Październik 2011 Może i szaro, ale IMHO bardziej realistycznie ;) Jeśli chcesz dodać jakieś kolory to pobaw się światłem - może przydałby się bardziej błekitny vray light w oknie.
herm Napisano 2 Październik 2011 Autor Napisano 2 Październik 2011 no ale jak jest uray light ustawiony jako skyportal to chyba koloru się nie da zmienić. Zresztą głównie mi chodzi o jakieś tam odwzorowanie rzeczywistości więc jak to wygląda bardziej realistycznie, to zostanę przy tym :)
Dynamico Napisano 3 Październik 2011 Napisano 3 Październik 2011 Klawiatura - połącz wszystkie klawisze w jeden obiekt za pomocą "attach". Zrób render z viewportu i użyj go jako tła do przygotowania mapy z "literkami". Popatrz na biurko bo chyba masz poprzekręcane mapy drewna - porównaj z oryginałem.
s_vimes Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 (edytowane) Jeszcze mapy na tv i monitorze one jednak zdecydowanie powimnny dawac jakies swiatło, Zdecydowanie w tym pokoju jest za ciemno Edytowane 4 Październik 2011 przez s_vimes
herm Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 ciemno się zrobiło jak weszły żaluzje, dzisiaj nad tym popracuję, dopiero wczoraj zorientowałem się o tym vraylight material :> o właśnie mam pytanie. Czy to normalne, że jak renderuję z viewportu, bez kamery to mam wszystko przepalone tak , że widać prawie tylko biel? Environment multiplier jest 2.0 Siła vray sun na 6.0 Ekspozycja jakieś 11 czy 12. Próbowałem zmniejszać wartości ale to nic nie daje, tylko render z kamery wychodzi normalny.
bolitic Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Zakładam że używasz VRayPhysicalCamera :) w sumie to zadajesz bardzo podstawowe pytania, lepiej takich rzeczy się pouczyć z tutoriali niż się pytać;) http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vrayphysicalcamera.htm http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/vrayphysicalcamera_params.htm
herm Napisano 4 Październik 2011 Autor Napisano 4 Październik 2011 Chyba nie do końca się zrozumieliśmy , chciałem potwierdzenia, tego, że jak ustawi się światła itp, to render w vrayu wychodzi za jasny bez vrayowej kamery. Bo nie wiem czy to kwestia moich ustawień czy vray po prostu tak ma.
bolitic Napisano 4 Październik 2011 Napisano 4 Październik 2011 Dokładnie tak - jeśli nie użyjesz vray camera, to vraySky i sun przy standardowych ustawieniach będą wielokrotnie za jasne, w tych linkach chyba jest o tym :] Generalnie raczej się nie używa, sun i sky bez vray camery, ale też się da. Pozdro!
bolitic Napisano 5 Październik 2011 Napisano 5 Październik 2011 Jeszcze mapy na tv i monitorze one jednak zdecydowanie powimnny dawac jakies swiatło, Zdecydowanie w tym pokoju jest za ciemno Dokładnie - wstaw w miejsce tego materiału z teksturą ekranu vray light material, ale wybierz opcje świecenia teksturą - oczywiście wstaw teksture ekranu. Ponieważ używaż vray camera, bedziesz musiał pobawić się mnoznikiem energii - zacznij od 100, a potem dostosuj do całej sceny. Jednak uważaj, bo vray light material potrafi strzelać artefaktami przy słabych ustawieniach GI :]
herm Napisano 5 Październik 2011 Autor Napisano 5 Październik 2011 Średnio świeci ;d pewnie za słabo ustawiłem ten mnożnik, ale włączałem render przed snem wczoraj to nie widzialem tego posta twojego wtedy :)
herm Napisano 5 Październik 2011 Autor Napisano 5 Październik 2011 zrobiłem taki test z wyłączonym enviro, ale żęby ten efekt uzyskać multiplier jest 30000.. pewnie kamera blokuje światlo :P
Rekomendowane odpowiedzi