AccessX Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Witam. Program: 3D Max 2012 64bit. Problem mam taki iż po załadowaniu blueprintu i próbie zrobienia obwodu domu plain'em, jest on strasznie nie wyraźny i utrudnia podstawowe ruchy, porzez co jest to troche żenujące.... Zamieszczam screeny, i proszę o pomoc :/
mirach Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 chyba pierwszy raz slysze zeby blueprint byl zenujący ;) wyglada jakbys to mial coplanarne, plane z blueprintem i plane ktory robisz sa dokladnie na tej samej wysokosci, przesun blueprinta odrobine w dol i powinno byc po problemie.
AccessX Napisano 15 Wrzesień 2011 Autor Napisano 15 Wrzesień 2011 mirach, dzięki bardzo za radę. Niby taka błahostka, a dała po tyłku. A i jeszcze pytanie, nie zakładając nowego tematu. Bo w ustawieniach sterowników grafiki mam Open GL, Direct i Nitrous, i jak ustawiam Nitrous, to działa mi Viewport troche wolniej, a jak ustawie np. Open Gl to działa okej, z tymże jak dodaje obrazek na blueprint to jest bardzo nie wyraźny. Próbowałem, różnych rozmiarów plain'a i wychodziło baardzo rozmazane. A na nitrous'ie odrazu ok. Czy jest możliwość jakiegoś kompromisu? Czyli, blueprint ładny wyraźny i szybki viewport (podczas tworzenia obiektów).
mafida Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 OpenGl jest wydajniejsze od nitrous i direct3d w maxie?Jaka karta graficzna?
AccessX Napisano 16 Wrzesień 2011 Autor Napisano 16 Wrzesień 2011 (edytowane) Karta Radeon HD 4870 512MB 3D max 2012 64bit Edytowane 16 Wrzesień 2011 przez AccessX
mafida Napisano 16 Wrzesień 2011 Napisano 16 Wrzesień 2011 Nigdy nie miałem radeona,ale wydaje mi sie że i tak powinien być duuuużo wydajniejszy w maxie w direct niż OGL.Zwłaszcza na większych modelach,u mnie na GF direct jest z 10x wydajniejszy niż open,nitrous jeszcze wydajnieszy niż direct.
AccessX Napisano 17 Wrzesień 2011 Autor Napisano 17 Wrzesień 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedźi. Ale mam jeszczer jeden problem. Otóż, skorzystałem z linka zamieszczonego przez Vegap/b], poustawiałem według tego poradnika opcję w Maxie. I ładnie pokazuje plain itp. Ale gdy wychodzę z Maxa i ponownie go włączam (np. za minute, lub obojętnie kiedy), to ustawienia MAxa (te odnośnie configure driver, mi się resetują i muszę za każdym razem je ustawiać i akceptować. Spotkał ktoś się z takim problemem? Proszę o odpowiedź. Radek P.S I problem mam z tym,że jak konwertuje obiekt do Editable Poly, i wciskam np. 2 (krawędzie), to nie widać ich na obiekcie. Tylko vertexy widac w miare. Edytowane 17 Wrzesień 2011 przez AccessX
Rekomendowane odpowiedzi