Napisano 29 Wrzesień 201113 l Witam, Mam pytanie dotyczące skrótów klawiszowych w Blenderze wersji 2.59. W ustawieniach Blender User Preferences -> Input zmieniłem presety na Maykowe. Wszystko jest ładnie i pięknie do momentu kiedy tworzę nową scenę. Np. po załadowaniu wcześniej utworzonej sceny skróty klawiszowe zmieniają mi się na domyślne (Blenderowe). W takiej sytuacji zamykałem soft lub robiłem korektę panelu wyżej wymienionym. Czy ktoś z was znalazł sposób jak ominąc ten mały denerwujący problem? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi ! Pozdr.
Napisano 29 Wrzesień 201113 l Chodzi Ci o tworzenie nowej sceny przy pomocy menadżera scen w tym samym bliku .blend, czy tworzenie nowej sceny tworząc nowy plik? Mi resetuje ustawieniu tylko przy ładowaniu nowego pliku, jeśli nie zapisze ustawień jako domyślnych, gdybym załadował jakiś stary blend z innymi ustawieniami to wczyta ustawienia z tego pliku. Blender na razie przechowuje ustawienia w plikach blend, a nie w swojej własnej konfiguracji :/
Napisano 29 Wrzesień 201113 l Autor Chodzi mi o tworzenie nowej sceny tworząc nowy plik. Szybki przykład. Po wcześniejszej konfiguracji odpalam Blendera wszystko jest na swoim miejscu. Po wybraniu File -> New ... ładuje się moja scena z moimi ustawieniami.. oprócz skrótów. Dzieje się również tak kiedy otwieram wcześniej przygotowane sceny na tych samych wcześniej przygotowanych default'owych ustawieniach. Zawsze jestem zmuszony do skrótu Crtl Alt U -> Input i mój presets. Edytowane 29 Wrzesień 201113 l przez MRay
Napisano 29 Wrzesień 201113 l @Mray: daj File -> Save User Settings (po File -> New ładuje się plik który zapisałeś przy pomocy "Save User Settings" - jeśli tego nie zrobiłeś uruchomi się ze swoimi standardowymi ustawieniami (do których zawsze możesz powrócić za pomocą File -> Load Factory Settings)).
Napisano 29 Wrzesień 201113 l @Skoti w tym przypadku to nic nie pomoże. @Mray Jeśli chodzi o ładowanie wcześniejszych plików to możesz odhaczyć opcję Load UI w zakładce File w Blender User Preferences i następnie save as default. Jeśli chodzi o nową scenę to gorzej:)))
Napisano 29 Wrzesień 201113 l Autor Hej, Dzięki alex3d o to mi chodziło. Chociaż do końca nie załatwia to sprawy. Z wczytywaniem scen tak jak piszesz - jest w porządku. Przy nowych scenach lepiej jest chyba po prostu tworzyć kolejne w pliku. Może coś w tej kwestii zmieni się w przyszłej wersji 2.6. ? Z pozoru błaha sprawa ale bardzo irytująca. :rolleyes: Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź ! Edytowane 29 Wrzesień 201113 l przez MRay
Napisano 29 Wrzesień 201113 l @Skoti w tym przypadku to nic nie pomoże. Widocznie jest jakiś bug (właśnie testowałem na kilka sposobów i po new dostałem ustawienia mayi (później był znowu problem z odzyskaniem blenderowych, bo nawet ładowanie fabrycznych ustawień i zapisanie ich jako domyślne nic nie dawało (pomogło usunięcie pliku "startup.blend" używanego do przechowywania standardowych ustawień))). W październiku wychodzi 2.60 i może naprawią to.
Napisano 19 Październik 201113 l Autor I stało się... jest już nowa wersja. Problem opisany powyżej został poprawiony wersji. 2.60!