Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie,

jakie są rodzaje (chodzi mi o nazwy )silników renderujących?!Zarówno tych darmowych jak i komercyjnych?

Chciałbym też zapytać czy jest jakaś literatura odnośnie tych silników-książkowa i jakakolwiek inna?Czy jest w miare przyzwoita-mówię tu o ilości tej literatury.

bardzo serdecznie proszę o odpowiedz.pozdrawiam

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A ja się podłączę pod pytanie, za pozwoleniem, i spytam jeszcze co to są za silniki "biased" i "unbiased"?

Napisano

Wątek umieszczony w złym dziale, przenoszę.

@BoomBox20

Rodzaje? Biased i Unbiased to taki główny podział, ale to obszerny temat. Radzę zadać precyzyjniejsze pytanie.

Tak, jest literatura, książkowa, internetowa, silniki mają nawet własne manuale.

@kosi

Unbiased - używają fizycznie poprawnych obliczeń by wyprodukować render, są przez to bardzo powolne.

Biased - używają uproszczonych algorytmów, mniej lub bardziej zgodnych z prawdziwą fizyką, dzięki temu renderują szybciej, ale są mniej poprawne.

Napisano
  • Autor

Pytam ponieważ muszę wiedzieć jakie są silniki - kilka rodzajów aby je zbadać i porównać.Dwa znam mental-ray oraz vray.Chciałbym tez zapytać jak z dostępnością pozostałych silników?pozdrawiam

Napisano
kilka rodzajów aby je zbadać i porównać.Dwa znam mental-ray oraz vray

to nie są rodzaje silnikow. To sa poprostu 2 silniki renderujace, tak sie sklada ze oba z kategorii biased.

Chciałbym tez zapytać jak z dostępnością pozostałych silników?

to znaczy?

Napisano
  • Autor

W takim razie proszę napiszcie mi jakie są jeszcze silniki renderujące-konkretne wskazania jak np. V-ray.

Chodziło mi o to czy są w śród nich darmowe albo ewentualnie czy gdzieś można je pobrać-nawet te płatne.Będę pisał pracę porównawczą wiec potrzebne mi są do celów edukacyjnych.

Napisano
  • Autor

Witam

dzięki wielkie za odpowiedz.

Hmm...tylko że mi nie chodzi o gotowe rendery -to ja muszę przeprowadzić analizę silników,przynajmniej paru wybranych przeze mnie.

Czy ja dobrze zrozumiałem z tych linków wyżej?-czy to są silniki rednderujące?:

Scanline, Mental Ray, Light Tracer, Quicksilver, Radiosity Engine (Lightscape)

Arion Render, Brazil r/s, finalRender, finalToon, Fryrender, Gelato, Illustrate!, Krakatoa, MaxwellRenderer, VRay

Czy można je gdzieś pobrać,choćby nielegalnie?Proszę nie zamykać tematu i nie ochrzaniać mnie za to słowo ponieważ nie mam kasy na to a potrzebuje ich do celów edukacyjnych,do napisania pracy dyplomowej.No bo jak inaczej je zdobyć zeby przeprowadzić testy?Chyba że pisać do firm czy nie udzieliliby mi licencji na okres testów.pozdrawiam i thx

Napisano
czy to są silniki rednderujące?:

znaczy sie bierzesz sie za pisanie pracy o czyms czego nawet nie umiesz zidentyfikowac? O,o ostro...

Czy można je gdzieś pobrać

a samemu nie mozesz sprawdzic?

Wiekszosc rendererow ma demo jak juz symek pisał.

Napisano
  • Autor

ok.dzięki za info.

No trochę błądzę ale chcę się tego podjąć.

W razie pytań będę pisał.pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.pozdrawiam

Napisano

Mam nadzieję, że to nie licencjat na państwowej uczelni...

Napisano
  • Autor
Mam nadzieję, że to nie licencjat na państwowej uczelni...

nie rozumiem ??