Napisano 19 Październik 201113 l Witam serdecznie, jakie są rodzaje (chodzi mi o nazwy )silników renderujących?!Zarówno tych darmowych jak i komercyjnych? Chciałbym też zapytać czy jest jakaś literatura odnośnie tych silników-książkowa i jakakolwiek inna?Czy jest w miare przyzwoita-mówię tu o ilości tej literatury. bardzo serdecznie proszę o odpowiedz.pozdrawiam
Napisano 19 Październik 201113 l A ja się podłączę pod pytanie, za pozwoleniem, i spytam jeszcze co to są za silniki "biased" i "unbiased"?
Napisano 19 Październik 201113 l Wątek umieszczony w złym dziale, przenoszę. @BoomBox20 Rodzaje? Biased i Unbiased to taki główny podział, ale to obszerny temat. Radzę zadać precyzyjniejsze pytanie. Tak, jest literatura, książkowa, internetowa, silniki mają nawet własne manuale. @kosi Unbiased - używają fizycznie poprawnych obliczeń by wyprodukować render, są przez to bardzo powolne. Biased - używają uproszczonych algorytmów, mniej lub bardziej zgodnych z prawdziwą fizyką, dzięki temu renderują szybciej, ale są mniej poprawne.
Napisano 19 Październik 201113 l Autor Pytam ponieważ muszę wiedzieć jakie są silniki - kilka rodzajów aby je zbadać i porównać.Dwa znam mental-ray oraz vray.Chciałbym tez zapytać jak z dostępnością pozostałych silników?pozdrawiam
Napisano 19 Październik 201113 l kilka rodzajów aby je zbadać i porównać.Dwa znam mental-ray oraz vray to nie są rodzaje silnikow. To sa poprostu 2 silniki renderujace, tak sie sklada ze oba z kategorii biased. Chciałbym tez zapytać jak z dostępnością pozostałych silników? to znaczy?
Napisano 19 Październik 201113 l Autor W takim razie proszę napiszcie mi jakie są jeszcze silniki renderujące-konkretne wskazania jak np. V-ray. Chodziło mi o to czy są w śród nich darmowe albo ewentualnie czy gdzieś można je pobrać-nawet te płatne.Będę pisał pracę porównawczą wiec potrzebne mi są do celów edukacyjnych.
Napisano 19 Październik 201113 l Jest wiele darmowych/testowych rendererów. Prawie wszystkie możesz spróbować. Powodzenia: http://wiki.cgsociety.org/index.php/Comparison_of_3d_tools#Rendering http://en.wikipedia.org/wiki/3D_computer_graphics_software
Napisano 20 Październik 201113 l Autor Witam dzięki wielkie za odpowiedz. Hmm...tylko że mi nie chodzi o gotowe rendery -to ja muszę przeprowadzić analizę silników,przynajmniej paru wybranych przeze mnie. Czy ja dobrze zrozumiałem z tych linków wyżej?-czy to są silniki rednderujące?: Scanline, Mental Ray, Light Tracer, Quicksilver, Radiosity Engine (Lightscape) Arion Render, Brazil r/s, finalRender, finalToon, Fryrender, Gelato, Illustrate!, Krakatoa, MaxwellRenderer, VRay Czy można je gdzieś pobrać,choćby nielegalnie?Proszę nie zamykać tematu i nie ochrzaniać mnie za to słowo ponieważ nie mam kasy na to a potrzebuje ich do celów edukacyjnych,do napisania pracy dyplomowej.No bo jak inaczej je zdobyć zeby przeprowadzić testy?Chyba że pisać do firm czy nie udzieliliby mi licencji na okres testów.pozdrawiam i thx
Napisano 20 Październik 201113 l czy to są silniki rednderujące?: znaczy sie bierzesz sie za pisanie pracy o czyms czego nawet nie umiesz zidentyfikowac? O,o ostro... Czy można je gdzieś pobrać a samemu nie mozesz sprawdzic? Wiekszosc rendererow ma demo jak juz symek pisał.
Napisano 20 Październik 201113 l Autor ok.dzięki za info. No trochę błądzę ale chcę się tego podjąć. W razie pytań będę pisał.pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc.pozdrawiam
Napisano 20 Październik 201113 l Autor Mam nadzieję, że to nie licencjat na państwowej uczelni... nie rozumiem ??