gnacik Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Witam, V-Ray domaga się więcej RAMu, więc dałem mu 1GB (wcześniej 400mb), lecz bład nadal wyskakuje. Nawet w momencie jak dalem mu 3GB. Mógłby ktoś zerknąć w ustawienia, może będzie wiedział co jest przyczyną ? Z góry dzięki, pozdrawiam, Niedźwiedź
Hynol Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Jeżeli to jest Windows XP/7 32bity, to maksymalny przydział pamięci dla aplikacji wynosi 2GB.
gnacik Napisano 29 Październik 2011 Autor Napisano 29 Październik 2011 W takim razie zmieniłem na 2000 MB, ale problem ciągle istnieje :-/
Orangegraphics Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 masz dużo displacementu w scenie użytego? spróbuj go wyłączyć tylko do testu na zakładce global switches i jesli ruszy to będziesz wiedział że problem leży w displacemencie
gnacik Napisano 29 Październik 2011 Autor Napisano 29 Październik 2011 (edytowane) Niestety, nadal to samo... Ma ktoś może jakieś inne pomysły ? Edytowane 29 Październik 2011 przez gnacik
gientekwl Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 Jeżeli korzystasz z Adaptive Subdivision to przejdź na Adaptive DMC. Jeżeli to nie pomoże wrzuć gdzieś scenę na serwer to postaramy się pomóc.
polka dot Napisano 29 Październik 2011 Napisano 29 Październik 2011 spróbuj wpisać 70 w Max. tree depth; 0,3cm w Min leaf size i 0,7 w ostatnim
gnacik Napisano 29 Październik 2011 Autor Napisano 29 Październik 2011 Niechcący odkryłem w czym tkwi błąd. Otóż na nagrobku obok miałem użyte everowe krzaczki jak na zdjęciu poniżej. Skopiowałem ja na nowy projekt i coś w tym było nie tak. Nie wiem też dlaczego, ale jak tym drzewkom chciałem nadać modyfikator UVW Mapping oraz vraydisplacement to wywalało mnie z maxa - więc czy tym everowym modelom trzeba te modyfikatory w ogóle nadawać ? Co dziwne, na tych drzewkach, które widzicie na obrazku poniżej, podczas renderowania nie wyskakiwał ten komunikat z błędem. Tak momentami jak patrzę na te wszystkie opcje, czytam jak Wy w ciemno potraficie mówić, ze gdzieś mogę mieć za dużo jakichś jednostek w ustawieniach czy coś. To ciężko mi uwierzyć, że ja tez się kiedyś tego nauczę i będę wiedział co do czego służy :-)
Rekomendowane odpowiedzi