Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

V-Ray domaga się więcej RAMu, więc dałem mu 1GB (wcześniej 400mb), lecz bład nadal wyskakuje. Nawet w momencie jak dalem mu 3GB. Mógłby ktoś zerknąć w ustawienia, może będzie wiedział co jest przyczyną ?

bladrendera.jpg

vraysettings.jpg

Z góry dzięki, pozdrawiam,

Niedźwiedź

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeżeli to jest Windows XP/7 32bity, to maksymalny przydział pamięci dla aplikacji wynosi 2GB.

Napisano
  • Autor

W takim razie zmieniłem na 2000 MB, ale problem ciągle istnieje :-/

Napisano

masz dużo displacementu w scenie użytego? spróbuj go wyłączyć tylko do testu na zakładce global switches i jesli ruszy to będziesz wiedział że problem leży w displacemencie

Napisano
  • Autor

Niestety, nadal to samo... Ma ktoś może jakieś inne pomysły ?

Edytowane przez gnacik

Napisano

Jeżeli korzystasz z Adaptive Subdivision to przejdź na Adaptive DMC.

Jeżeli to nie pomoże wrzuć gdzieś scenę na serwer to postaramy się pomóc.

Napisano
  • Autor

Niechcący odkryłem w czym tkwi błąd. Otóż na nagrobku obok miałem użyte everowe krzaczki jak na zdjęciu poniżej. Skopiowałem ja na nowy projekt i coś w tym było nie tak. Nie wiem też dlaczego, ale jak tym drzewkom chciałem nadać modyfikator UVW Mapping oraz vraydisplacement to wywalało mnie z maxa - więc czy tym everowym modelom trzeba te modyfikatory w ogóle nadawać ?

Co dziwne, na tych drzewkach, które widzicie na obrazku poniżej, podczas renderowania nie wyskakiwał ten komunikat z błędem.

Tak momentami jak patrzę na te wszystkie opcje, czytam jak Wy w ciemno potraficie mówić, ze gdzieś mogę mieć za dużo jakichś jednostek w ustawieniach czy coś. To ciężko mi uwierzyć, że ja tez się kiedyś tego nauczę i będę wiedział co do czego służy :-)

nagrobek8-1a.jpg