Napisano 31 Październik 201113 l Witam. Mam taki problem, mam szybę i chcę by miała ona z jednej strony mapkę bump. Problem w tym, że nie do końca wiem jak to zrobić. Na początek pokażę dwa rendery 1. box szyby obłożony w całości materiałem szkła z bumpem Wszystko ładnie ale niestety wypukłości są po obu stronach szyby. 2. box szyby obłożony w całości czystym materiałem szkła Wszystko ładnie tylko oczywiście nie ma bumpa. Teraz przedstawię mój pomysł. Wygląda on tak, że ogólnie na boxa nakładam czysty materiał, a później na jedna ściankę nakładam kopię tego materiału z bump mapką, wszystko ładnie gdyby nie to, jakie dostaję załamanie Cień całkowicie w innym miejscu. I tutaj moje pytanie, jak zrobić by bump był tylko po jednej stronie, ale załamanie było tak jak przy użyciu jednego materiału, próbowałem w jednym z materiałów ustawić IOR na 1 lub 0 ale nic nie dało. Jeszcze w ramach informacji, renderuje v-ray'em, materiały szkła też powstały z v-rayMtl Pozdrawiam.
Napisano 1 Listopad 201113 l jeśli box może spróbuj materiałem multi/sub-object lub unwrap oraz materiał blend z maską
Napisano 1 Listopad 201113 l Tak jak wyżej - Multi/Sub-Object boxa Twojej szyby przekonwertuj do Edit Poly - zaznacz Face, który chcesz, żeby miał materiał z bumpem - nadaj mu ID np 3, a w Edytorze materiałów (M) zrób pod Multi/sub-object w 3cim slocie materiał z bumpem i zastosuj na boxa.
Napisano 1 Listopad 201113 l Autor Niestety pomysł z Multi/Sub-Object nic nie dał, dalej dostaję o wiele większe załamanie światła niż powinienem. A co do pomysłu z unwrapem i materiałem blend to nie do końca wiem jak się tego używa.
Napisano 1 Listopad 201113 l PCCOREDUO napisał: ... dalej dostaję o wiele większe załamanie światła niż powinienem. Stopien zalamania swiatla zalezy od grubosci szyby(zakladam ze ta jest odpowiednia) i idex of refraction. Pokombinuj z IOR, moze masz zla wartosc
Napisano 1 Listopad 201113 l Autor Rozumiem, tylko, że jak nałożę na cały obiekt jeden materiał, a nie dwa takie same, to dostaję dobre załamanie.
Napisano 2 Listopad 201113 l Autor Zrobiłem taki test. Zrobiłem Multi/Sub-Object i do obu kanałów dałem dokładnie ten sam materiał (nie kopie, a po prostu z jednego materiału dałem dwa łącza), i okazało się, że tym sposobem także dostanę dziwne załamanie, a jak tym samym materiałem po prostu zmapuje cały box bez Multi/Sub-Object to załamanie jest normalne. Wygląda na to, że jak tylko jest podwójnie zmapowany nawet tym samym dokładnie materiałem to odrazu zwiększa się załamanie, wie ktoś jak to naprawić?
Napisano 2 Listopad 201113 l Sproboj moze uzyc dwoch materialow i dla metrialu gdzie masz bump dla szkla ustaw IOR jak dla szkla, a dla tego drugiego materialu ustaw IOR jak dla powietrza
Napisano 3 Listopad 201113 l Autor Chyba pomogło, dzięki wielkie :) Mam teraz inny problem, kaustyka. Gdy światło jest blisko to wszystko jest ładnie, niestety gdy już oddale, to wszytko jest ładnie z wyjątkiem tego, że kaustyka się nie generuje. Szyba rzuca zwykły czarny cień. Próbowałem zwiększyć search dist w ustawienia v-ray, ale nic nie dało.
Napisano 3 Listopad 201113 l Autor Okazało się też, że gdy nawet z bliska rozszerzę średnicę światła (nie wiem czy dobrze się wyrażam, używam Free Direct Light i chodzi mi o rozszerzenie hotspot) to też kaustyka zaczyna znikać (jest dużo mniej szczegółowa). Jak zrobić by kaustyka była tak samo szczegółowa zarówno przy świetle bliskim i o małej średnicy, jak i dalekim o dużej średnicy?
Napisano 3 Listopad 201113 l Autor Wyraźność efektu przy rozszerzaniu średnic udało mi się naprawić poprzez zwiększenie caustic subvids z 1500 do 12000, ale po oddaleniu dalej nie liczy wogóle jej. Da się zrobić to jakoś prościej tą wyraźność przy rozszerzaniu (12000 dużo dłużej się liczy) i oczywiści jak zrobić by z daleka też wszystko działało.