Napisano 10 Listopad 201113 l Hejka, mam taki problem z mapą hdri, do wygenerowania hdrki wykorzystałem "hdrilightstudio" jednak po w wrzuceniu mapy do maxa jest zupełnie inny rezultat niż zakładany w programie do hdri, tzn dopasowałem hdrke do modelu tak aby uzyskać pożadane odbicia i refleksy światła ale w maxie wszytko sie sypie bo mapa oswietla zupełnie inaczej, (wszytkie załamania i cały efekt oświetlenia jest inny) wie ktoś co moge na to poradzić???
Napisano 10 Listopad 201113 l Zapewne kwestia sposobu mapowania tej hdrki, spróbuj z 'envirnmental' jeśli masz inne. Wrzucasz ją na tło czy do materiału?
Napisano 10 Listopad 201113 l Autor Nie wiem czy dobrze robie: ustawiam vraylight-dome- i tam daje mapke hdri ?! potem materiał przezucam do slotu z materiałami.
Napisano 15 Listopad 201113 l źle :-) robisz. Wrzuć to do Enviroment w ustawieniach renderowania nastepnie mapke przeżuć do material editor i tam dopasuj gamme i inne. A tak w ogóle to użyj sibil'a http://www.hdrlabs.com Pozdrawiam
Napisano 15 Listopad 201113 l kurnik: Dlaczego źle ? Jeżeli piszesz, że źle to uzasadnij proszę dlaczego. Gregory: Dobrze robisz, niestety nikt Ci nie pomoże jeżeli nie pokażesz efektu swojej pracy.
Napisano 15 Listopad 201113 l Może nie źle ale, w bardzo prosty i nie dający wielu opcji sposób. Gdy to wrzuci przez sybila to będzie mógł kontrolować dużo więcej parametrów, swiatło, odbicia obrót.
Napisano 15 Listopad 201113 l Czemu nie dający opcji sposób?? :) Wsadzenie VrayHDRI do Dome lighta, to jest najlepszy, aczkolwiek mocno obciążający system sposób. Przy generowaniu kaustyki i dokładnych cieni - najlepsza metoda IBL moim zdaniem. Zresztą jak renderuję finalne obrazki to bardzo często sięgam do dome lighta.