3dworkshop Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Cześć potrzebuje wykonać jedną rzecz do gry i mam problem jak zwiększyć ilość wierzchołków wzdłuż linii na splinie. Koniecznie musi być to na splajn ponieważ póżniej za pomocą maxscripta zczytuje wszystkie współrzędne wierzcholkow do pliku. Pokaze to bardziej przejzyscie na obrazku- mamy sobie zwyklego spline'a i chcial bym w jakiś sposob dodac jak najwiecej możliwe to jest wierzcholkow wzdłoz linii, aktualnie jednym sposobem byl chamfer zaznaczam all i chamferuje ale nie jest to efektywny sposob bo interpoluje pomiedzy dwoma wierzcholkami przesuniecie i nie moge za duzo razy z chamferowac bo juz sa za blisko siebie. Myslalem zeby wykonac to jakos za pomoca maxscripta moze ktos ma jakis inny pomysl sugestie. Z gory dzieki za pomoca
jaras Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 edit spline/segment znajdz "Refine" i poklikaj na splajnie
3dworkshop Napisano 12 Listopad 2011 Autor Napisano 12 Listopad 2011 Refine dobre jest ale jak bede mial wielki spline to troche roboty z tym by bylo, a normalize byl by dobry gdyby dal mi wiecej wierzcholkow ja tam potrzebuje ich bardzo bardzo duzo ze na krzywej jest doslownie jeden obok drugiego.
3dworkshop Napisano 12 Listopad 2011 Autor Napisano 12 Listopad 2011 (edytowane) ok nvm nie zauwazylem ze trzeba przy normalize ustawic wieksza interpolacje w spline dzieki za pomoc jednak nie jest dobrze przy malym obiekcie przy interoplacji 100 i normalize dalej jest malo wierzcholkow ;/ Edytowane 12 Listopad 2011 przez 3dworkshop
t0m3k Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Normalize spline dzieli spline'a na rowne segmenty. Seg Length to dlugosc pojedynczego segmentu w jednostkach systmowych czyli jesli pracujesz w metrach to wpisujac jeden podzieli spline na 1 metrowe segmenty dlatego wazne jest jakie masz ustawione jednostki (Customize... > Units setup). Po dodaniu Normalize spline dodaj Edit Spline zeby zobaczyc rezultat. Interpolacje spline nie ustawialbym wyzej niz 6 ale nie wiem do czego ci to dokladnie potrzebne.
Hynol Napisano 12 Listopad 2011 Napisano 12 Listopad 2011 Zaznaczasz segmenty i dajesz divide, wpisując ilość podziałów, jeżeli nie potrzebujesz normalizować krzywej.
3dworkshop Napisano 13 Listopad 2011 Autor Napisano 13 Listopad 2011 ok dzieki za pomoc Hynol twoje rozwiazanie jest najskuteczniejsze :), co prawda z normalizowaniem tez zalatwialo sprawe
Rekomendowane odpowiedzi