Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Niedawno kupiłem nowe monitory della z matryca IPS wczesniej pracowalem na tych z NT i mam pytanie na jakim odpowiednim presetcie pracować czy sRGB czy Adobe RGB ? Ja ustawiłem AdobeRGB ale, problem pojawia sie gdy zapisuje render z VFB i otwieram w PS`ie lub windows viewer, kolory są inne, te w Maxie bardziej "pełne" po ustawieniu w PS`ie trybu Monitor RGB jest okej, ale po zapisaniu nadal w programie windowsa do przeglądania obrazków jest inaczej i teraz nie jestem pewien jak ustawić aby było poprawnie wyświetlane tak by po otwarciu na innym monitorze render był najbardziej podobny do tego co wyświetla mój monitor.

pozdr.

Edytowane przez JunioR
  • Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie wdając się w tłumaczenia zdecydowanie sRGB który jest przestrzenią dla monitorów i prezentacji materiału za pomocą monitora. Adobe RGB to zdecydowanie szersza przestrzeń i tylko najlepsze monitory są w stanie wyświetlić ok. 98% tej przestrzeni. Pomijam już wymogi odpowiedniej kalibracji, aby się odpowiednio bawić w tym temacie.

• Like 1
Napisano

Ogólnie polecam, nie żałuje zakupu. Jedyny minus taki jeśli stoją dwa takie 24-ki na biurku to wtedy dają sporo ciepła po całym dniu pracy.