Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Już wyjaśniam z czym się borykam.

Zrobiłem animowaną maskę dla diffuse teraz potrzebuję dokładnie taką sama maskę dla warstwy z cieniem więc robię standardowo kopiuję maskę z warstwy diffuse a następnie wklejam ją dla warstwy z cieniem i dupa!! Maska nie jest animowana a w dodatku ma całkiem inny kształt:/

Już nie wiem czy ja coś źle robię czy się po prostu nie da tego skopiować tak jak bym chciał??

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Małe sprostowanie.

Teraz zauważyłem, że maski są identyczne ale tylko gdy oglądam bezpośrednio plik z shadow lub z diffuse wszystko dopiero psuje się w okienku composition.

Napisano
  • Autor

Już wiem:)

Trzeba wklejać w na początku clipu inaczej będzie przesunięte o czas początkowy!!

Napisano

blisko ale nie tak, trzeba wklejać tam gdzie jest pierwszy klucz, czyli jeśli maska pierwszy klucz ma w 32ramce to musisz w tej ramce wkleić żeby się zgadzało,

dobrą praktyką jest maskowanie na adjustment'cie.

Napisano
  • Autor

Oczywiście o to mi chodziło:) ..wesol a dlaczego na adjustment'cie?

Napisano

ustawiasz adjustment żeby był 'alfą' twojego obrazka (Track Matte[key F4]) i możesz z duplikować adjustemnt żeby maskował inne passy. Możesz tez ustawić żeby maskował cała prekompozycję.

Wygodniej się pożnij wprowadza zmiany. Np przy nowym renderze. Jasne można podmieniać z altem, ale maskowanie na adjustmencie to tylko plusy.

Napisano
  • Autor

wesol dziękuję za odpowiedź. Muszę przyznać, że mnie mocno tą techniką z adjustment layer zainspirowałeś i już siedzę od godziny i nie wiem jak to wykorzystać..

Mam tak: tło w którym biegnie facet i jest fragment, w którym przesłania on obiekt z maxa (stąd to maskowanie "moją metodą" próbuję wdrożyć w życie to co Ty napisałeś ale nie wiem o co biega.

A robię tak ustawiam adjustment pod obiektem 3D który chcę maskować (warstwa diffuse) i daję na adjustmencie "alpha matte" i w tym momencie warstwa nad adjustment przestaje być widoczna (wyłącza się w "hide video") nawet jak znów włączę aby warstwa była widoczna nic się nie zmienia.

Oczywiście zgodnie z logiką (moją:D) gdybym zrobił tak jak napisałeś i przypisała tej adjustment layer maskę o żądanym kształcie wówczas powinna działać ona na obiekt dla którego jest alfą ale tak się nie dzieje.

Jak będziesz miał wenę skrobnij jak to zrobić:)

Napisano

Szczególnie przydaje się taka warstwa maskująca gdy chcesz kopiować maskę warstwom o różnych skalach.

Jak już popracujesz dłużej w afterze, zauważysz, że po skopiowaniu maski na warstwę powiększoną o np 150%,

zwiększy się też skala samej maski, co często jest irytujące.

Inną sprawą jest, że na ogół lepiej jest używać warstwy solid jako'trzymającej maskę' i uzywać luma matte zamiast

alpha. Możesz wtedy mieć dodatkowy wpływ na przeźroszystosc wynikowej maski.

Takie serie adjustmentów czy solidów nad każdą normalną warstwą mogą w szybkim czasie zrobić spory bałagan

w kompozycji, więc warto je sobie ukryć i odsłaniać w razie potrzeby przełączając je w tryb Shy.

Pozd

Napisano
  • Autor

Hej ostatnio miałem trochę czasu i postanowiłem zrobić sobie ćwiczenia z matchmoving a przy okazji poćwiczyłem też Aftera..

Tu moje boje i oczywiście wszystko mogło być lepiej..

[video=youtube;--nFImb9U1M]

Napisano

fajnie to wygląda, jeśli to twój pierwszy track to gratki, bo naprawdę siedzi :)