Napisano 10 Grudzień 201113 l Jakiś czas temu bawiłem się troszkę UDK i stworzyłem malutki level. Może bez szału ale zamierzam to pociągnąć i przekształcić w średniej wielkości wioskę. Pozdrawiam
Napisano 10 Grudzień 201113 l Całkiem nieźle, tylko trochę za mało życia, ale pod rozbudowaniu możesz dodać jakiś mieszkańców zajmujących się swoimi sprawami.
Napisano 10 Grudzień 201113 l Trochę brak organizacji przestrzeni, jakiegoś logicznego uporządkowania. To jest przypadłość która sam często widzę jak level makerzy robią levele w firmie w której pracuję. Postawi taki jeden z 5 dwupiętrowych budynków w szczerym polu, namaluje linię z błota jako drogę i doda ze 3 wiadra i 2 lampki - i cieszy się ze wioskę zrobił. Jak to jest logiczniej: Na jeden domek w którym mieszkają ludzie masz ze 2 mniejsze budynki - oborę, chlewik, magazyn. Potem masz kilka mniejszych typu sraczyk, jakieś stojaki, kurniki czy stosy drzewa. Dalej jeszcze więcej małych przedmiotów - skrzynki, beczki, karmniki. Nie da się (chyba) zrobić dobrze wyglądającej wioski która się składa z dużego budynku+parę małych propsów. Zwyczajnie jak się patrzy na takie coś to wyłapujesz nienaturalność lokacji. Miejsce nie wygląda jakby tam mógł ktoś żyć. Rozrysuj sobie rozkład wioski, daj każdej chatce 1-2 mniejsze budynki, ze 3-4 sraczyki/większe propsy, uzupełnij mniejszymi pierdółkami. Dodaj płotki/murki żeby ustawić obszary/przestrzeń. Zobacz gdzie ludzie by chodzili, hodowali zwierzaki, wycinali las itp. To zajmuje chwilę ale dosyć poważnie wpływa na odbiór lokacji. Mniejsze budynki łatwo zrobisz z istniejących domków wycinając elementy - przy okazji wszystko będzie miało podobny/spójny styl.
Napisano 10 Grudzień 201113 l Autor Gutek i właśnie tak jak piszesz chce zrobić. Tylko muszę czas znaleźć. To video było tylko na potrzeby testu. Dobrze gadasz!
Napisano 11 Grudzień 201113 l Level robiłeś bezpośrednio do jakiejś gry, czy bardziej taka wariacja z wykorzystaniem UDK?
Napisano 11 Grudzień 201113 l pierwsze co sie rzuca mi w oczy to wielkosc kamieni na budynkach, chyba troche je za male zrobiles..jakos tak mi sie wydaje ze ludzie sa dosyc leniwi, i nie ukladaja scian z malych kamyczkow :) ;) ale moge sie mylic
Napisano 11 Grudzień 201113 l Z kamieniami to jest tak że najlepiej by było je zrobić w podobnym stylu co skały otaczające, to by zblendowało budynki z terenem lepiej. No bo logicznie rozbierając to by z tego budowali co pod ręką jest. Ale fakt że trochę za małe:)
Napisano 12 Grudzień 201113 l Spoxor ale wyeliminuj wszelkie rośliny typu - jungle dodaj też jakieś śmieci i kamienie na drodze + zróżnicuj trawę itp