Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu bawiłem się troszkę UDK i stworzyłem malutki level. Może bez szału ale zamierzam to pociągnąć i przekształcić w średniej wielkości wioskę. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Trochę brak organizacji przestrzeni, jakiegoś logicznego uporządkowania.

To jest przypadłość która sam często widzę jak level makerzy robią levele w firmie w której pracuję.

Postawi taki jeden z 5 dwupiętrowych budynków w szczerym polu, namaluje linię z błota jako drogę i doda ze 3 wiadra i 2 lampki - i cieszy się ze wioskę zrobił.

Jak to jest logiczniej:

Na jeden domek w którym mieszkają ludzie masz ze 2 mniejsze budynki - oborę, chlewik, magazyn.

Potem masz kilka mniejszych typu sraczyk, jakieś stojaki, kurniki czy stosy drzewa.

Dalej jeszcze więcej małych przedmiotów - skrzynki, beczki, karmniki.

Nie da się (chyba) zrobić dobrze wyglądającej wioski która się składa z dużego budynku+parę małych propsów.

Zwyczajnie jak się patrzy na takie coś to wyłapujesz nienaturalność lokacji.

Miejsce nie wygląda jakby tam mógł ktoś żyć.

Rozrysuj sobie rozkład wioski, daj każdej chatce 1-2 mniejsze budynki, ze 3-4 sraczyki/większe propsy, uzupełnij mniejszymi pierdółkami.

Dodaj płotki/murki żeby ustawić obszary/przestrzeń.

Zobacz gdzie ludzie by chodzili, hodowali zwierzaki, wycinali las itp.

To zajmuje chwilę ale dosyć poważnie wpływa na odbiór lokacji.

Mniejsze budynki łatwo zrobisz z istniejących domków wycinając elementy - przy okazji wszystko będzie miało podobny/spójny styl.

Napisano

pierwsze co sie rzuca mi w oczy to wielkosc kamieni na budynkach, chyba troche je za male zrobiles..jakos tak mi sie wydaje ze ludzie sa dosyc leniwi, i nie ukladaja scian z malych kamyczkow :) ;) ale moge sie mylic

Napisano

Z kamieniami to jest tak że najlepiej by było je zrobić w podobnym stylu co skały otaczające, to by zblendowało budynki z terenem lepiej.

No bo logicznie rozbierając to by z tego budowali co pod ręką jest.

Ale fakt że trochę za małe:)