3d_operator Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 (edytowane) Witam, Mam taki problem: Renderuję (max 2010, vray 1,5, sprzęt corei7 2,8GHz, 8GB RAM) wnętrze (typowe, jakich setki na tym forum, 1600x900 px) i czas renderowania wynosi 28 godzin!!! Jestem załamany bo testuję różne ustawienia i nic. Jak mógłbym zoptymalizować te ustawienia, żeby skrócić czas renderowania zachowując w miarę przyzwoitą jakość? http://imageshack.us/f/831/vraysetup2.jpg/ Edytowane 15 Grudzień 2011 przez 3d_operator
gientekwl Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Witam Pierwsze co, zmień w System Default Geometry na: Dynamic i podbij ilość pamięci do połowy tego co posiadasz na pokładzie. Jeżeli sampler to DMC to do testów polecam Clamp Output :1,0 i Subpixel mapping zaznaczony. Powinno pomóc, jeżeli nie to ślij scenę na jakiś serw - postaram się pomóc.
Robertus Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 Czasem problem tkwi w złym displacemencie. Wyłącz go w global i spróbuj bo nastawy nie masz jakoś przekręcone żeby generowały aż 28h.
3d_operator Napisano 15 Grudzień 2011 Autor Napisano 15 Grudzień 2011 (edytowane) Czasem problem tkwi w złym displacemencie. Wyłącz go w global i spróbuj bo nastawy nie masz jakoś przekręcone żeby generowały aż 28h. Displacement wyrzuciłem, bo wyświetlało 55h i po 5h max się wywalał. Tak sobie myślę, że to może tekstura (2048x2048) go spowalnia. Jest sens wrzucać tex o wyższe rozdziałce niż cały render? Zmniejszyłem res do 1024x1024 ale mi się detal na niej rozmył (całkowicie nieczytelny). Edytowane 15 Grudzień 2011 przez 3d_operator
t0m3k Napisano 15 Grudzień 2011 Napisano 15 Grudzień 2011 ciezko tak radzic bez zobaczenia sceny, no ale: - sprawdz jak bedzie czas ze zwyklym VrayMat w slocie override w Global Switches Vray'a. mozliwe ze to wina ktoregos z materialow - sprawdz tez proxy, zaznacz wszystkie i usun - prawdz swiatla i ich ustawienia. sproboj podobnie jak z proxy, zaznacz wszystkie, usun i sprawdz jaki czas renderu bedzie
berez123 Napisano 22 Grudzień 2011 Napisano 22 Grudzień 2011 mozna sprobowac zawsze zrobic merge sceny do nowej dla pewnosci ze scena nie jest z bledem. w Vray system sproboj ustawic standardowe ustawienia
Rekomendowane odpowiedzi