Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam taki problem: Renderuję (max 2010, vray 1,5, sprzęt corei7 2,8GHz, 8GB RAM) wnętrze (typowe, jakich setki na tym forum, 1600x900 px) i czas renderowania wynosi 28 godzin!!! Jestem załamany bo testuję różne ustawienia i nic. Jak mógłbym zoptymalizować te ustawienia, żeby skrócić czas renderowania zachowując w miarę przyzwoitą jakość?

http://imageshack.us/f/831/vraysetup2.jpg/

vraysetup2.jpg

Edytowane przez 3d_operator

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 950
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam

Pierwsze co, zmień w System Default Geometry na: Dynamic i podbij ilość pamięci do połowy tego co posiadasz na pokładzie.

Jeżeli sampler to DMC to do testów polecam Clamp Output :1,0 i Subpixel mapping zaznaczony.

Powinno pomóc, jeżeli nie to ślij scenę na jakiś serw - postaram się pomóc.

Napisano

Czasem problem tkwi w złym displacemencie. Wyłącz go w global i spróbuj bo nastawy nie masz jakoś przekręcone żeby generowały aż 28h.

Napisano
  • Autor
Czasem problem tkwi w złym displacemencie. Wyłącz go w global i spróbuj bo nastawy nie masz jakoś przekręcone żeby generowały aż 28h.

Displacement wyrzuciłem, bo wyświetlało 55h i po 5h max się wywalał.

Tak sobie myślę, że to może tekstura (2048x2048) go spowalnia. Jest sens wrzucać tex o wyższe rozdziałce niż cały render? Zmniejszyłem res do 1024x1024 ale mi się detal na niej rozmył (całkowicie nieczytelny).

Edytowane przez 3d_operator

Napisano

ciezko tak radzic bez zobaczenia sceny, no ale:

- sprawdz jak bedzie czas ze zwyklym VrayMat w slocie override w Global Switches Vray'a. mozliwe ze to wina ktoregos z materialow

- sprawdz tez proxy, zaznacz wszystkie i usun

- prawdz swiatla i ich ustawienia. sproboj podobnie jak z proxy, zaznacz wszystkie, usun i sprawdz jaki czas renderu bedzie

Napisano

mozna sprobowac zawsze zrobic merge sceny do nowej dla pewnosci ze scena nie jest z bledem.

w Vray system sproboj ustawic standardowe ustawienia