Make My Day Napisano 16 Grudzień 2011 Share Napisano 16 Grudzień 2011 Witam. Niedawno pobrałem Maxa 12. Jest pewien problem w stosunku do 2011. Dlaczego podczas mapowania obiekt staje się w pół przezroczysty i nie mogę wygodnie korzystać z shift + scale tak jak to było w poprzedniej wersji? W tej niestety brak przez to dokładności :/. Da się to jakoś "naprawić"? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 6 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 6 Styczeń 2012 (edytowane) Ponawiam pytanie. Przepraszam za podbicie, ale szlag mnie trafia podczas teksturowania. Już obiekt nie jest przezroczysty, ale shift i scale nadal nie działa jak kiedyś :S. Edytowane 7 Styczeń 2012 przez Make My Day Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 6 Styczeń 2012 Share Napisano 6 Styczeń 2012 Zainstaluj Service Pack 2 z poprawkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Mam SP2 i wszystko co możliwe pobieram :/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 To co nie konkretnie nie działa z shift i scale po SP 2? U mnie wszystko działa normalnie ze scalą w Unwrapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Orion_ Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Napisz do Autodesk. Ja napisałem i pomogli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Zanim napiszę, opiszę konkretniej. Na model daję unwrap uvw. Włączam okienko edycji, zaznaczam edycję poly. Wybieram zaznaczony obszar, mapuję go według określonej osi, wybieram narzędzie Scale i chcę obszar tak wyskalować, żeby te kwadraciki były jak najbardziej kwadratowe. Ale po trzymaniu shift, skaluje mi się np równo w poziomie, lub równo w pionie. A jak mam zrobić, żeby skalowało mi się równo w obu osiach? Coś zmienili względem Maxa 2011? PS. Przepraszam jeśli chaotycznie, ale od 9 rano do teraz byłem poza domem i padam z nóg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Skaluj bez shifta.Z shiftem skaluje w jednej osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Bez shifta nie skaluje się równo. Bo domki robiłem tak, że stawiałem Plane jako ściana, narzucałem unwrapa, teksturkę, dawałem flattern mapping i skalowałem do dość sporych rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Jak skaluje nierówno bez shifta? Bez shifta skaluje równo w pionie i poziomie.Pokaż screena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Proszę. Tobie chyba chodziło o skalowanie modelu, a mi chodzi o mapkę w unwrapie. http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/bezshifta.jpg http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/wolnyshift.jpg http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/zshiftem.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Nie,nie chodziło mi o skalowanie modelu,skąd taki pomysł,model z shiftem się zrobi kopia:).Co chcesz zrobić,przeskalować to co masz na pierwszym obrazku żeby było kwadratowe? Jeśli tak to skalujesz z shiftem tyle że ciągniesz w góre a nie w bok.Jak nie wyjdzie to masz u góry ikonke skalowania,kliknij i przytrzymaj.Masz do wyboru skalowanie w pionie i w poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Chodzi mi o to, że: Po przytrzymaniu shifta i skalowaniu tej mapki chcę by ona rosła lub malała a nie zmieniała kształt. Nie chcę zmieniać wielkości boków. Mają zostać takie same. Przykładzik mały może, bo nie umiem dobrze wytłumaczyć.Mam prostokąt 2x4. Przytrzymuję shift i skaluję. Po delikatnym przeciągnięciu myszą zrobi się 4x8. Zwykłe proporcje. Po prostu chcę np. 2x większą mapkę. :) Z góry - dzięki za zainteresowanie i dążenie do pomocy :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajtek Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Jeśli dobrze rozumiem o czym ta dyskusja to ja zawsze robiłem to bez shifta. Normalnie dodawałem do obiektu modyfikator UVW Map, wchodziłem w sublevel Gizmo i skalowałem tym podstawowym narzędziem (bez shifta). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 Dokładnie,bez shifta skaluje proporcjonalnie.Z shiftem w wybranej osi-w pionie albo w poziomie.Przed service packiem było trochę inaczej,poprawili bodajże w SP1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Make My Day Napisano 7 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 7 Styczeń 2012 Wreszcie mam! Shift sam nie działał, ale Freescale Gizmo na rogu z ctrl już tak. Tak czy owak, dzięki za pomoc. Mogę już spokojnie modelować :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mafida Napisano 7 Styczeń 2012 Share Napisano 7 Styczeń 2012 No i fajnie,jak napisałeś jak Ci się udało to już wiem o co chodziło;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi