Napisano 16 Grudzie艅 201113 l Witam. Niedawno pobra艂em Maxa 12. Jest pewien problem w stosunku do 2011. Dlaczego podczas mapowania obiekt staje si臋 w p贸艂 przezroczysty i nie mog臋 wygodnie korzysta膰 z shift + scale tak jak to by艂o w poprzedniej wersji? W tej niestety brak przez to dok艂adno艣ci :/. Da si臋 to jako艣 "naprawi膰"? Pozdrawiam.
Napisano 6 Stycze艅 201213 l Autor Ponawiam pytanie. Przepraszam za podbicie, ale szlag mnie trafia podczas teksturowania. Ju偶 obiekt nie jest przezroczysty, ale shift i scale nadal nie dzia艂a jak kiedy艣 :S. Edytowane 7 Stycze艅 201213 l przez Make My Day
Napisano 7 Stycze艅 201213 l To co nie konkretnie nie dzia艂a z shift i scale po SP 2? U mnie wszystko dzia艂a normalnie ze scal膮 w Unwrapie.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Autor Zanim napisz臋, opisz臋 konkretniej. Na model daj臋 unwrap uvw. W艂膮czam okienko edycji, zaznaczam edycj臋 poly. Wybieram zaznaczony obszar, mapuj臋 go wed艂ug okre艣lonej osi, wybieram narz臋dzie Scale i chc臋 obszar tak wyskalowa膰, 偶eby te kwadraciki by艂y jak najbardziej kwadratowe. Ale po trzymaniu shift, skaluje mi si臋 np r贸wno w poziomie, lub r贸wno w pionie. A jak mam zrobi膰, 偶eby skalowa艂o mi si臋 r贸wno w obu osiach? Co艣 zmienili wzgl臋dem Maxa 2011? 聽 PS. Przepraszam je艣li chaotycznie, ale od 9 rano do teraz by艂em poza domem i padam z n贸g.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Autor Bez shifta nie skaluje si臋 r贸wno. Bo domki robi艂em tak, 偶e stawia艂em Plane jako 艣ciana, narzuca艂em unwrapa, teksturk臋, dawa艂em flattern mapping i skalowa艂em do do艣膰 sporych rozmiar贸w.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Jak skaluje nier贸wno bez shifta? Bez shifta skaluje r贸wno w pionie i poziomie.Poka偶 screena.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Autor Prosz臋. Tobie chyba chodzi艂o o skalowanie modelu, a mi chodzi o mapk臋 w unwrapie. 聽 http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/bezshifta.jpg http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/wolnyshift.jpg http://i952.photobucket.com/albums/ae6/MakeMyDay-18/Maps/zshiftem.jpg
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Nie,nie chodzi艂o mi o skalowanie modelu,sk膮d taki pomys艂,model z shiftem si臋 zrobi kopia:).Co chcesz zrobi膰,przeskalowa膰 to co masz na pierwszym obrazku 偶eby by艂o kwadratowe? Je艣li tak to skalujesz z shiftem tyle 偶e ci膮gniesz w g贸re a nie w bok.Jak nie wyjdzie to masz u g贸ry ikonke skalowania,kliknij i przytrzymaj.Masz do wyboru skalowanie w pionie i w poziomie.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Autor Chodzi mi o to, 偶e: Po przytrzymaniu shifta i skalowaniu tej mapki chc臋 by ona ros艂a lub mala艂a a nie zmienia艂a kszta艂t. Nie chc臋 zmienia膰 wielko艣ci bok贸w. Maj膮 zosta膰 takie same. 聽 Przyk艂adzik ma艂y mo偶e, bo nie umiem dobrze wyt艂umaczy膰.Mam prostok膮t 2x4. Przytrzymuj臋 shift i skaluj臋. Po delikatnym przeci膮gni臋ciu mysz膮 zrobi si臋 4x8. 聽 Zwyk艂e proporcje. Po prostu chc臋 np. 2x wi臋ksz膮 mapk臋. :) 聽 Z g贸ry - dzi臋ki za zainteresowanie i d膮偶enie do pomocy :).
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Je艣li dobrze rozumiem o czym ta dyskusja to ja zawsze robi艂em to bez shifta. Normalnie dodawa艂em do obiektu modyfikator UVW Map, wchodzi艂em w sublevel Gizmo i skalowa艂em tym podstawowym narz臋dziem (bez shifta).
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Dok艂adnie,bez shifta skaluje proporcjonalnie.Z shiftem w wybranej osi-w pionie albo w poziomie.Przed service packiem by艂o troch臋 inaczej,poprawili bodaj偶e w SP1.
Napisano 7 Stycze艅 201213 l Autor Wreszcie mam! Shift sam nie dzia艂a艂, ale Freescale Gizmo na rogu z ctrl ju偶 tak. Tak czy owak, dzi臋ki za pomoc. Mog臋 ju偶 spokojnie modelowa膰 :).
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto