Napisano 17 Grudzień 201113 l Hejka, jestem początkującym użytkownikiem max'a wymodelowałem sobie postać człowieka, teraz chcę go oteksturować za pomocą unwrap UVW, jak usunąć te zielone linie które same się tworzą, czytałem o tym że w otworach automatycznie tworzy się linie cięcia ale ja nie mam tam żadnych otworów oprócz oczy ,dziurki w nosie i w uszach, moje pytanie to jak to pociąć aby było dobrze :) z tutoriali wiem jak to mniej więcej wygląda ale na takich prostych obiektach.
Napisano 17 Grudzień 201113 l Te zielone linie to domyślne mapowanie maxowe dla obiektu. Niemniej jednak znacznie łatwiej jet trafić szóstkę w totka, niż liczyć na to, iż max sam genialnie wpadnie na pomysł, jak poprawnie z automatu zmapować obiekt. Dlatego jeśli używasz maxa 2012, to w modyfikatorze unwrap odhaczasz w zakładce display opcję map seams i zostawiasz sobie tylko peel seams. Następnie w zakładce peel masz narzędzia do cięcia siatki jak Ci wygodnie seamsami. voila.
Napisano 22 Kwiecień 201212 l A jak usunąć niebieską linie saems którą zrobiłem przez przypadek a nie mogę cofnąć bo za dużo operacji zrobiłem po?
Napisano 22 Kwiecień 201212 l Cześć. Wybierz zaznaczanie seamów i wciśnij alt + lewy klik myszki na tym, co chcesz odznaczyć.
Napisano 22 Kwiecień 201212 l Albo jak już narobisz strasznego bajzlu, to sobie nowy, pusty modyfikator Unwrap wrzuć i jeszcze raz na czysto zmapuj. Inną techniką z którą się też spotkałem przy mapowaniu ciężkich i złożonych modeli, jest rozbicie go na kawałki, zmapowanie różnych elementów niezależnie i później połączenie geometrii i dopasowaniu poszczególnych łat UV. Kombinuj. Jak się wkręcisz troszkę, to potem już pójdzie jak z bicza strzelił.
Napisano 11 Lipiec 201410 l Jasne. Jak to mówią ,drugi raz robi się szybciej a za trzecim to już z automatu:)