Napisano 27 Grudzień 201113 l Witam wszystkich. Nie jestem nowy na forum, ale do tej pory moją domeną było 3d. Jednak od zawsze lubiłem rysować i postanowiłem do tego wrócić. Lubiłem nie znaczy umiałem :-). Jestem zaopatrzony w tablet, ale póki co wolę ołówek i kartkę papieru. Zachęcam wszystkich do przeglądania mojej teczki i prostowania mojej krętej drogi prowadzącej do mistrzostwa :-). [ATTACH=CONFIG]90134[/ATTACH] Edytowane 17 Kwiecień 201311 l przez viater
Napisano 27 Grudzień 201113 l Autor ...A teraz coś z obecnych czasów. Nie są to gotowe prace artystyczne lecz ćwiczenia. Głównie z książki do rysowania postaci. ten jest z tutoriala od Idrawgirls.com martwica z natury Jak widać bardzo mocno początkujący jestem. Edytowane 27 Grudzień 201113 l przez viater
Napisano 27 Grudzień 201113 l Autor Może to za wcześnie na rysunki z wyobraźni, ale nie mogłem się powstrzymać. Projekt okładki na płytę dla mojego przyjaciela - ekscentrycznego muzyka. Na razie jestem na etapie lineartu i dalej nie wiem.... Jeszcze trochę detalu brakuje. Chciałbym żeby scenografią były nieuporządkowane stosy książek i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Próbowałem z linią horyzontu i proste formy sześcianów w perspektywie. Ale nie wychodzi, bo nie wiem jak zabrać się do perspektywy. Czy to ma być jednopunktowa czy dwupunktowa... W stosach książki nie będą zawsze równolegle względem siebie. Światło ma być teatralne, mocne, z góry. Do renderowania w fajnej jakości też nie wiem jak się zabrać. Może coś podpowiecie?
Napisano 30 Grudzień 201113 l Autor Tamto na razie zostawiam, kompozycyjnie słabo na maxa, aż mi słabo. Za to naskrobałem to co lubię najbardziej :: Eeee Postać!
Napisano 31 Grudzień 201113 l Rysunki nie są złe, nie są też wybitne ;) Ta babka z przedostatniego posta mi się najbardziej podoba. Pozostaje rysować by być lepszym i czerpać z tego frajdę :) Szczęśliwego nowego!
Napisano 31 Grudzień 201113 l Autor Tenkju Senkju, Jutu ! Jesteś pierwszy co mnie skomentował. Oczywiście w miarę czasu będę dążył do wybitności. Szampańskiej zabawy dziś i cały Nowy Rok! Edytowane 25 Styczeń 201213 l przez viater
Napisano 25 Styczeń 201213 l Z tego co widzę, pamięć masz całkiem niezłą, trochę w tym improwizacji jest ;p Gdyby nie było pewnie wyzwał bym cię od oszustów, a sam się powiesił. Babeczka w pamięci trochę wychudła, reszta super, kreska jak najbardziej fajna.Z naturą już trochę gorzej, bo leży przestrzenność. Ogółem fajnie :)
Napisano 26 Styczeń 201213 l Autor Dzięki Pinokio. Kolejny tutek od IdrawGirls. Znowu tablet versus ołówek. Ołówek trochę od niestarannie, bo przed snem na leżąco - i to widać. Edytowane 26 Styczeń 201213 l przez viater
Napisano 27 Styczeń 201213 l Autor Taka se Fimejl Edż - ze zdjęcia. Raczej chodziło mi aby uchwycić pozę anie zdetalizować, choć jak zaczynam bazgrać to strasznie mnie to wciąga.
Napisano 30 Styczeń 201213 l Autor Jadę dalej.... Proszę o konstruktywne uwagi. Co siedzi? A co leży?
Napisano 30 Styczeń 201213 l Na to pytanie nie da sie odpowiedzieć, nie przyjmując przedtem jakiejś skali, czegos do porównania. Musiałbys zdecydować (i napisać) w jaki standard celujesz i co bys chciał osiągnąć. Na przykład, jako zapis pomysłu, szkic to jak najbardziej wszystko pasi, ale jako pełnoprawna ilustracja to by nie zdało egzaminu. Musiałbyś przemyśleć po co to malujesz a później można sobie dumać czy to jest dobre czy nie. Tak ja to widzę. pozdro.
Napisano 30 Styczeń 201213 l Autor Skupiałem się na postaciach. Proporcje, pozy w ruchu.... Ponadto starałem się wydobyć z nich trójwymiar i powalczyć z walorem.
Napisano 30 Styczeń 201213 l No to niestety, ale ot tak sobie tego dobrze nie zrobisz... Najszybciej by było jakbys sie wziął za robotę, nauczył sie dokładnie konstrukcji anatomii, przerobił Loomisowe "Figure Drawing for all its worth", porysował z natury i z refek i dopiero potem z wyobraźni. To zajęcie na lata i trzeba systematycznie z tym powalczyć, może są inne szybsze sposoby ale ja nie słyszałem.
Napisano 31 Styczeń 201213 l Autor Dzięki. No staram się. Scena tych dwoje było rysowane z refki. Co prawda 3d render, ale w miarę realistyczny. Pozostaje ćwiczyć.
Napisano 31 Styczeń 201213 l refka nie sluzy do tego zeby ja calkowicie przerysowac, zmieniajac tylko czache i troche ubrania ;] http://www.zbrushcentral.com/attachment.php?attachmentid=87902 swoja droga gregory callahan to taki odpowiednik omena w sculptingu np. jego ostatnie dzielo, jak on to robi... http://gcallahan.com/wp-content/uploads/2012/01/Destro_Baroness_ZB_Callahan_sm.jpg
Napisano 31 Styczeń 201213 l Autor tr3bus: Wypasione te jego monochromatyczne rendery. Nie dziw się że szukam inspiracji u najlepszych. Po za tym to tylko ćwiczenie. Ale dzięki. Jesteś czujny i rozeznany w temacie :-)
Napisano 31 Styczeń 201213 l nieźle, stać tak ze złamaną ręka pół godziny ;) jakbys powiekszyl i narysował sobie kości na tym pozniej miesnie widziałbys wiekszośc błędów.
Napisano 31 Styczeń 201213 l Autor Miała ją przywiązaną do patyka :-) . A tak serio to dzięki. ....Dalej takie tam ćwiczenia z ołówka. Proszę o komentarze Edytowane 1 Luty 201213 l przez viater
Napisano 3 Luty 201213 l Autor Czasami chciałoby się powiedzieć: chrzanić anatomię! piszcie co chcecie, krytykujcie, doradzajcie, etc...
Napisano 16 Kwiecień 201311 l Autor Cześć. Mam prośbę!!!!!! Ja został poproszon o zrobienie nadruku na koszulki dla grupy sportowej. Ma być w charakterze komiksowym. Postać w rodzaju super hero. ja wymyślił więc Troglo - super sprawny gostek z ketlem, który naparza nim jak Thor młotkiem. ... Robię to w Illustratorni. Chciałem to uprościć i uzyskać jednolity charakter. Przebrnąłem przez lineart. Ale na kolorowaniu już mi nie idzie. Rzućcie okiem i oceńcie.... I napiszcie co nie siedzi.... .Wszystkie opinie i porady bardzo mi pomogą. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Edytowane 16 Kwiecień 201311 l przez viater
Napisano 16 Kwiecień 201311 l Autor Już widać :- () ... Dorobiłem tatuaż, ale nie umiem ładnie "pinczować" w illustratorowcu. Nie wiem też jak rozwiązać ładnie problem tła. Wolałbym jasne, bo panopek ma czarny kontur. Może zamknę go w jakimś kształcie, albo dorobię jakiś komiksowy bazgroł ?.. Piszcie jak wy byście to zrobili. Edytowane 16 Kwiecień 201311 l przez viater
Napisano 17 Kwiecień 201311 l Autor Udało się zpinczować tatuaż. Dodałem różne wersje tła. Ponawiam prośbę o opinię i porady dotyczące projektu. Najbardziej boli mnie kolor (ze względu na rodzaj projektu - wektory - gradienty odpadają). Uploaded with ImageShack.us Zastanawiam się, czy dodać jeszcze kawałek spękanej podłogi pod kulą, po udeżeniu?
Napisano 17 Kwiecień 201311 l Pekniecia by duzo daly. Ja bym poopracowal nad ramieniem. Powiekszylbym biceps i triceps a zwezyl przedramie. Ramie powinno sie stopniowo zwezac ku nadgarstkowi, nawet w przegietych kreskowkowych rzeczach, jesli mam wygladac na muskularne. Teraz wyglada na troche niedorozwiniete pomiedzy lokciem a deltoidem.
Napisano 17 Kwiecień 201311 l Autor Dzięki za sugestie. Chciałem uzyskać efekt perspektywy stąd grubsze przedramię. Biceps jest rozciągnięty przez ciężar ketla, ale spróbuję pokombinować. Wrzucę jak coś wymodzę.... A kolory i cieniowanie... co sądzisz? Nie wygląda źle?
Napisano 17 Kwiecień 201311 l Jesli efekt perspektywy to musialoby byc konsekwentnie, czyli deltoid i cale barki musialy by byc proporcjonalnie mniejsze, a nie sa i stad wrazenie "niedorozwinietego" bi oraz tricepsu. Rowniz przyjrzuj sie strukturze miesni na przedramieniu. Niestety nie moge w tym momencie zademonstrowac, a ciezko mi oddac slowami, wiec porownaj z fotkami kulturystow jak to tam wyglada. To tylko moje sugestie i moje wrazenia, moze zaczekaj az sie tez kto inny wypowie w razie gdybym sie mylil.
Napisano 17 Kwiecień 201311 l Autor Może teraz ktoś rzuci okiem i coś się wypowie?.... Tym wpisem wbijam znów na przód kolejki. Co poprawić? co nie siedzi? Jakie błędy? Jak wy byście to narysowali? Jakie tło (kolor koszulki zastosować) Mają być takie: http://www.pl.smmash.eu/odziez-klubowa-mma