Napisano 31 Grudzień 201113 l Witam, Mam pytanie: Czy jest możliwość wykonania efektu poruszenia obiektu? Tak, aby na wyrenderowanej scenie było widać, że obiekt się rusza. Nie chodzi mi o animację tylko o render do obrazu graficznego? Coś na zasadzie poświaty za obiektem (bez kopiowania kilkakrotnego i powiedzmy zmniejszania przezroczystości). Dokładnie to na scenie mam windę i chciałbym, aby w rednerze wyglądało, jakby jechała do góry. Pozdrawiam, bd
Napisano 31 Grudzień 201113 l Możesz w shopie albo innym mentalu dodać mały motion blur i powinno dobrze wyglądać.
Napisano 31 Grudzień 201113 l Autor No, w shopie to nie ma problemu wiem, ale zastanawiałem się czy może jest taka opcja w maksie. no nic dzięki :)
Napisano 31 Grudzień 201113 l Oczywiście, że jest taka opcja, nazywa się Motion blur, jest w każdym renderze dostępna. Siłę motion blura możesz zmieniać za pomocą ustawienia czasu naświetlania w kamerze albo w opcjach rendera, tak przynajmniej jest w mayce, w maksie powinno tak samo działać. Oczywiście twój obiekt musi być rzeczywiście poruszony jeśli chcesz uzyskać dany "efekt"
Napisano 31 Grudzień 201113 l Wciskasz N, na osi czasu przesuwasz o parę klatek, przeciągasz obiekt o niewielką odległość, wciskasz N ponownie, wciskasz F10, w Render włączasz motion blur i renderujesz jedną klatkę ze środka i już.