_Orion_ Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Witam, Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Mam taki problem: zmapowałem (3ds 2012) ściany pomieszczenia (interior) cegłami i na renderze wychodzą one strasznie rozmyte -niewyraźne. Nie wiem w czym problem. Zmapowałem całość Unwrapem w kwadracie 4000x4000 pikseli (render 2000x1300 pikseli). Jak zmniejszm rozdzielczość tekstury o 20% to jest jeszcze gorsza jakość. Jak zwiększam też nie jest lepiej a czas się zwiększa. Jak przygotować mapę uvw żeby było ok? Render vray 1,5.
MRay Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Hej, Wrzuć screen'a jak to wygląda.. teoretycznie nie powinno być żadnych problemów. Możesz spróbować podostrzyć mapę w edytorze materiałów (ustawienia bitmapy). Zakładka Coordinates -> Blur -> daj z 1 na 0.1.
_Orion_ Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 Blur z 1 ustawiłem na 0,01 i nic to nie daje :(
blomd Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Skoro używasz Vraya to prawdopodobnie wystarczy że ustawisz lepszy AA filter (np. Mitchell-Netravali) w zakładce Image Sampler. pozdro.
zgred Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 A może zmień filtrowanie textury w slocie diffuse w editor material na summed area
_Orion_ Napisano 2 Styczeń 2012 Autor Napisano 2 Styczeń 2012 A może zmień filtrowanie textury w slocie diffuse w editor material na summed area Krawędzie cegieł stały się pofalowane, więc to nie to.
Cide Napisano 2 Styczeń 2012 Napisano 2 Styczeń 2012 Pokazałbyś jak to wygląda na renderze + mapę + ustawienia bitmap, bo teraz większość pije kawę z ekspresu, albo rozpuszczalną i ciężko z fusów wróżyć ;)
pabulo Napisano 24 Styczeń 2012 Napisano 24 Styczeń 2012 Ja na ogół w ogóle wyłączam filtrowanie tekstur. (w edytorze materiałów FILERING -> NONE)
Rekomendowane odpowiedzi