Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Ostatnio za każdym razem gdy zrobie save mo0jego projektu pojawia się ten załączony komunikat i nie moge już nic wyrenderowac z tego sejwa.Robiłem po kilka sejwów naraz i wszystkie maja ten sam error.Czy ktoś wie co z tym zrobić??prosze o pomoc,dzięki.[ATTACH=CONFIG]84036[/ATTACH]

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jaka wersja mayi? Generalnie dosyc czesto zdarzal mi sie ten komunikat, ale nie z mentalem a maxwellem. Generalnie raczej nikt Ci nie pomoze, chyba ze dasz caly log błedu. Sprobuj zaladowac moment przed tym bledem, tym sposobem mozesz sprawdzic co powoduje ten blad. U mnie np bywalo to po zaladowaniu jakiegos materialu. :/ Cieżka sprawa. Moze sprobuj innym silnikiem? Zobacz co sie stanie... Tak to jest ze maya lubi sie po prostu wy***lic.

Napisano
Witam, Ostatnio za każdym razem gdy zrobie save mo0jego projektu pojawia się ten załączony komunikat i nie moge już nic wyrenderowac z tego sejwa

w ten sposób odkryłeś jedną z tajemnic Mai ;) ten komunikat to standard w pracy nad projektami.

Nawyk robienia kilku save-ów, bezcenny.

Napisano

Witam

Mam podobny problem z moją Majką 2011 (32bit).

Do tej pory działała dobrze, ale mam nowy komputer i na świeżej instalacji nie działa.

Pojawia mi się podobny komunikat zaraz po starcie programu, a po kliknięciu OK, wywala majkę, także nie mogę załadować żadnej sceny. Wersja 64bitowa działa, ale ta mi jest nie przydatna ze względu na pluginy których używam tylko pod 32bit.

Będę wdzięczny za pomoc, bo robota mi się pali w rękach a soft nie działa.

Dzięki.

Napisano

Powodów może być kilka.

1. Przepełniony temp.

2. Uszkodzony plik "\2011-x64\prefs\userPrefs.mel" - zdarza się ze podczas zamykania projektu nie zapisuje się poprawnie plik konfiguracyjny. Wystarczy usunąć "uwaga kasuje to ustawienia użytkownika" ) plik, a po ponownym uruchomieniu plik zostanie odtworzony.

3. Zdarzyło się również kilka razy że to referencje powodowały błędy przy zapisie.

4. Jak wspomniał "asblaze" zaimportuj plik do nowej sceny - jeśli powodem mogą być referencje to przy imporcie zaznacz by nie ładował sceny z ref. wtedy wykluczysz zewnętrzne sceny

5. Zoptymalizuj scenę - jeśli ( z opcją usuń nieznane elementy sceny ), Przy okazji zajrzyj do konsoli, jeśli jakiś konkretny plik / node generuje błąd będzie to tam widoczne.

6. W katalogu temp na dysku czasami maya tworzy kopie przed zapisem User\AppData\Local\Temp nazwasceny.20130620.1335.ma jeśli projekt poprzednio zapisany został z błędem lub coś "przytrzymuje" pliki w tmp to maya może mieć trudności z zapisem sceny. W takim wypadku należy przeczyścić temp z plików *.ma

7. Czasami również błedy przy zapisie tworzą mr proxy w takim wypadku przenoszę katalog z proxy do osobnego folderu i ładuję scenę ponownie.