adek Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Właśnie pojawiła się w sprzedaży nowa książka wydawnictwa Helion autorstwa Wojtka Pazdura pt. "3ds Max. Leksykon". Książka dedykowana jest raczej początkującym użytkownikom tego programu. Jej cena to 34.90 zł. Więcej: 3ds Max. Leksykon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_s Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 w kółko jedno i to samo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 20 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 20 Styczeń 2012 Ale wersje się zmieniają. Dla początkujących uważam, że to dobre pozycje (tak wiem są też tutoriale!). A Wojtek też fajnie pisze. I tak fajnie, że coś się pokazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rallyman Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 ja myślę że dla początkujących przerobienie takiej książki to obowiązek, tutoriale są ale pewne rzeczy mogą być w nich pominięte, jak już ktoś przerobi trochę materiałów z neta to później nie zaglądnie do takiej książki a sporo informacji mu umknie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 20 Styczeń 2012 Share Napisano 20 Styczeń 2012 Uważam, że to bardzo przydatne, mam do dziś taki leksykon z przed paru lat, nie nauczyłem się z niego bezpośrednio wiele. Ale dowiedziałem o istnieniu wielu funkcji i dzięki temu, że widziałem, że coś jest mogłem szukać gdzie indziej więcej informocji na ten temat. Dobra rzecz. Polecam początkującym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 21 Styczeń 2012 Share Napisano 21 Styczeń 2012 A ja uważam że nareszcie książka o tej tematyce za 35zł się pojawiła. Większość takich książek kosztuje koło 100zł, a i tak nie przerabia się od dechy do dechy, tylko najczęściej modelowanie i jakieś proste materiały i rendering. Wiadomo że dalszy rozwój wymaga pracy i ciężko więcej wynieść z książki dla początkujących. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Mich@l_ Napisano 22 Styczeń 2012 Share Napisano 22 Styczeń 2012 Jest jeszcze biblioteczka Komputer Świata, w której krok po kroku są instruowane przykładowe modele i animacje. Jak dla mnie jest to najlepszy sposób na zapoznanie się z interfejsem i podstawami modelingu, niż te podane w książkach powyższych, a Biblie to już się nadają tylko do przypomnienia sobie jak działa jaka opcja i na co mają wpływ poszczególne parametry. Jak nauczysz się budować poszczególne modele za pomocą poly, nurbsa itd to już w programie da się siedzieć, bo można próbować, a wtedy to pozostają tylko tutoriale, przykłady, czyjeś pomysły na rozwiązywanie problemów/uproszczenie ,które powstają po drodze. Jak dla mnie to jest najlepsza droga nauki, a zaczyna się od "trzeba chcieć", nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adek Napisano 22 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 22 Styczeń 2012 Jest jeszcze biblioteczka Komputer Świata, w której krok po kroku są instruowane przykładowe modele i animacje.... Ale to coś nowego. Coś ostatnio takiego wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Mich@l_ Napisano 22 Styczeń 2012 Share Napisano 22 Styczeń 2012 Teraz widziałem w empiku, przejrzałem to sobie: http://www.literia.pl/612295,Ksiazki_Grafika-komputerowa_3ds-Max-i-Maya-modelowanie-3d.html kiedyś dali też do wersji 2006 bodajże z budynkiem. Są to proste, amatorskie wydania dla ludzi, którzy w ogóle nie ogarniają tematu, a korzystając z prostych narzędzi można już coś stworzyć, a zawsze siedząc przy czymś przypadkiem można natrafić na coś innego i z ciekawości zastosować i tak poznajemy resztę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi