Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja myślę że dla początkujących przerobienie takiej książki to obowiązek, tutoriale są ale pewne rzeczy mogą być w nich pominięte, jak już ktoś przerobi trochę materiałów z neta to później nie zaglądnie do takiej książki a sporo informacji mu umknie...

Napisano

Uważam, że to bardzo przydatne, mam do dziś taki leksykon z przed paru lat, nie nauczyłem się z niego bezpośrednio wiele. Ale dowiedziałem o istnieniu wielu funkcji i dzięki temu, że widziałem, że coś jest mogłem szukać gdzie indziej więcej informocji na ten temat. Dobra rzecz. Polecam początkującym.

Napisano

A ja uważam że nareszcie książka o tej tematyce za 35zł się pojawiła. Większość takich książek kosztuje koło 100zł, a i tak nie przerabia się od dechy do dechy, tylko najczęściej modelowanie i jakieś proste materiały i rendering. Wiadomo że dalszy rozwój wymaga pracy i ciężko więcej wynieść z książki dla początkujących.

Napisano

Jest jeszcze biblioteczka Komputer Świata, w której krok po kroku są instruowane przykładowe modele i animacje. Jak dla mnie jest to najlepszy sposób na zapoznanie się z interfejsem i podstawami modelingu, niż te podane w książkach powyższych, a Biblie to już się nadają tylko do przypomnienia sobie jak działa jaka opcja i na co mają wpływ poszczególne parametry.

Jak nauczysz się budować poszczególne modele za pomocą poly, nurbsa itd to już w programie da się siedzieć, bo można próbować, a wtedy to pozostają tylko tutoriale, przykłady, czyjeś pomysły na rozwiązywanie problemów/uproszczenie ,które powstają po drodze.

Jak dla mnie to jest najlepsza droga nauki, a zaczyna się od "trzeba chcieć", nic więcej.

Napisano

Teraz widziałem w empiku, przejrzałem to sobie:

http://www.literia.pl/612295,Ksiazki_Grafika-komputerowa_3ds-Max-i-Maya-modelowanie-3d.html

kiedyś dali też do wersji 2006 bodajże z budynkiem. Są to proste, amatorskie wydania dla ludzi, którzy w ogóle nie ogarniają tematu, a korzystając z prostych narzędzi można już coś stworzyć, a zawsze siedząc przy czymś przypadkiem można natrafić na coś innego i z ciekawości zastosować i tak poznajemy resztę.