Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jako nowy na forum witam się z wszystkimi!

Stawiam pierwsze kroki w 3Ds Max, proszę o poradę.

W ramach nauki chciałem wstawić ruchomą, szklaną kulę do ujęcia toczącą się po blacie.

-mam strackowaną kamerę

-mam kulę wraz z jako takim materiałem szkła

-stworzyłem ground plane, ustawiony na matte/shadow by zbierał cień

-wstawione źródło światła

W tym momencie chciałbym spowodować, by w refrakcjach kuli było widać przynajmniej drewniany blat.

Zakładam, że muszę dodać drugi ground plane, z teksturą drewna, ale takowy będzie widoczny po renderingu - jak to obejść?

Drugie pytanie - nie mogę uzyskać kanału alpha dla samej kuli. Rzucany przez nią cień wyraźnie wskazuje na transparentność i refrakcję, ale sama kulka przezroczysta nie jest.

Dodam tylko, że globalne ustawienia dla kanału alpha i renderingu obsługują alphę, bo po compositingu w AE widze jedynie kulkę i cien wklejone do mojego ujęcia.

Ktoś gotów pomóc?

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Odhacz drewnianemu blatowi opcję "visible in rendering".

A co do kulki, to daj render i pokaż ustawienia materiału.

Napisano

proszę, oto ustawienia materiału:

ustawieniamaterialuszkl.jpg

sama kulka z cieniem (bluescreen dodałem ręcznie, dla lepszej czytelności sytuacji. Odbicia które widzimy są jedynie zdjęciem wstawionym jako mapa odbić, co jest mało wiarygodne przy animowaniu obiektu i chciałbym to zastąpić czymś sensowniejszym)

render0002cr.jpg

Ta sama kulka bez odbić ze zdjęcia:

xrender0002cr.jpg

Jak widać kulka sama w sobie nie jest przezroczysta, choć cień by na to wskazywał. Dlaczego?

i finalna kompozycja w wersji obecnej:

compositionr.jpg

W zasadzie nasuwa się tutaj kolejne pytanie - czy chcąc uzyskać wiarygodne odbicia i refrakcje w kuli, jestem zmuszony modelować i teksturować całe otoczenie?? Czy może istnieje jakiś sprytny sposób na wygenerowanie przestrzennej mapy odbić niewielkim nakładem pracy?

EDIT: Może rendering jakiejś displacement map, którą będę mógł nałożyć na materiał video????

EDIT2: Nie mogę znaleźć tego boxa "visible in rendering" używam ver7

Edytowane przez srodas