dimaxion Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 Witam, problem polega dzisiaj na przsuwaniu obiektów o konkretną odległość po skosie, po jakiejś linii czy po ścianie obiektu o konkretną wartość. Do dzisiaj nic takiego nie znalazłem, a teraz przydałaby mi się taka funkcja. Zastanawiałem się nad narysowaniem wcześniej tape'a i w "specify length" wpisania mu wartości jaka mnie interesuje, a potem narysowaniem ze snapem linii której końcem będzie target tape'a. Tutaj problem polega na tym, że target nie leży we wcześniej obranej przeze mnie odległości od początku tape'a.... i tak do usranej śmierci:) Ma ktoś pomysł? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 26 Styczeń 2012 Share Napisano 26 Styczeń 2012 W sumie nigdy nie potrzebowałem czegoś takiego ale możesz narysować rectangle bo w nim szybko wpiszesz rządaną wartość, obrócić go ile chcesz a narożnik szybko zesnapować z miejscem początkowym. Jak nie musisz obracać a interesuje cię odległość to narysuj okrąg ze środkiem w punkcie początkowym i podaj jego promień. Możesz też użyć "Plane Angle Manipulator". Podajesz nim długość i kąt ale nie wiem jak zesnapować coś z jego końcem. Tylko na oko mogę dosunąć element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimaxion Napisano 26 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 26 Styczeń 2012 wiesz... jestem starym archicadowcem i często brakuje mi podobnych funkcji. Z tym okręgiem to kombinuję odkąd znam Maxa i już męczy mnie ta chałupniczość:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bajtek Napisano 31 Styczeń 2012 Share Napisano 31 Styczeń 2012 Jeśli chcesz przesunąć obiekt w którymś kierunku to można też obkręcić pivot obiektu o dany kąt, zmienić w tym rozsuwanym pasku w głównym pasku narzędzi z View na Local i przesunąć tak jak normalnie według osi. Nie wiem jaki sposób jest lepszy ale tutaj dodatkowo możesz sobie pivota przekręcić o konkretny kąt, więc może przydać się ta metoda więc podaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi