Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

problem polega dzisiaj na przsuwaniu obiektów o konkretną odległość po skosie, po jakiejś linii czy po ścianie obiektu o konkretną wartość. Do dzisiaj nic takiego nie znalazłem, a teraz przydałaby mi się taka funkcja.

Zastanawiałem się nad narysowaniem wcześniej tape'a i w "specify length" wpisania mu wartości jaka mnie interesuje, a potem narysowaniem ze snapem linii której końcem będzie target tape'a. Tutaj problem polega na tym, że target nie leży we wcześniej obranej przeze mnie odległości od początku tape'a.... i tak do usranej śmierci:)

Ma ktoś pomysł?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 805
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W sumie nigdy nie potrzebowałem czegoś takiego ale możesz narysować rectangle bo w nim szybko wpiszesz rządaną wartość, obrócić go ile chcesz a narożnik szybko zesnapować z miejscem początkowym.

Jak nie musisz obracać a interesuje cię odległość to narysuj okrąg ze środkiem w punkcie początkowym i podaj jego promień.

Możesz też użyć "Plane Angle Manipulator". Podajesz nim długość i kąt ale nie wiem jak zesnapować coś z jego końcem. Tylko na oko mogę dosunąć element.

Napisano
  • Autor

wiesz... jestem starym archicadowcem i często brakuje mi podobnych funkcji. Z tym okręgiem to kombinuję odkąd znam Maxa i już męczy mnie ta chałupniczość:)

Napisano

Jeśli chcesz przesunąć obiekt w którymś kierunku to można też obkręcić pivot obiektu o dany kąt, zmienić w tym rozsuwanym pasku w głównym pasku narzędzi z View na Local i przesunąć tak jak normalnie według osi. Nie wiem jaki sposób jest lepszy ale tutaj dodatkowo możesz sobie pivota przekręcić o konkretny kąt, więc może przydać się ta metoda więc podaje.