Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Może mi ktoś pomóc - wytłumaczyć, dlaczego relax tool tak mi rozwala tą siatkę? robiłem identycznie na podobnym obiekcie - po prostu trochę większym (to jest coś na kształt pierścienia - rozciąłem w poprzek używam point to point seam i jest pasek - ok) i wszystko było dobrze. a na tym jak klikam relax to się wywija, kurczy zawija i inne takie. Dodam, że dopiero się tego uczę i niekoniecznie znam wszystkie zakątki unwrap uv. oczywiście zmiana wartości w iterations i amount nie rozwiązuje problemu.

z góry dzięki za pomoc.

p.s. robię to wg tutoriala więc i staram się robić identycznie.

[ATTACH=CONFIG]84292[/ATTACH]

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Musi być ładnie rozcięte, w poprzek i wzdłuż.

Nie da się zunwrapować w ten sposób "rurki".

Może to jest problem.

A relax - zmniejsz amount i iterations, moze pomoże - sam nie rozumiem idei tego "animowanego" ralaxu:/

Napisano

Dokładnie,musisz rozciąć seamem w odpowiednich miejscach.Potem można walnąć jeszcze pelt albo peel i dopiero na końcu relax.Bez seamów to tak jakbyś chciał sklejoną w rulon kartke rozłożyc na płasko-nie da się;)

Na obrazku seam na niebiesko.

Edytowane przez mafida

Napisano
  • Autor

[ATTACH=CONFIG]84309[/ATTACH]hej! dzięki za podpowiedzi. niestety raczej nie w tym rzecz. mój obiekt nie jest zamkniętą rurką więc wzdłuż nie ma potrzeby tego ciąć - tak myślę. a w poprzek przeciąłem - jak widać na załączonym obrazku.

gutekfiutek zmieniałem już te wartości na małe i duże, tak czy inaczej siatka wariuje - jak nie cała to jej część. a powinna się po prostu ładnie rozjechać.

mafida pelt i relax na zmianę też próbowałem ale za każdym razem relax zabawia się w to samo.

jedyne co w miarę daje radę to jak dam w relax to KEEP BOUNDARY POINTS FIXED. w 95 % mam efekt jak z tutoriala, ale nie w tym sęk. dla mnie problem tego typu, że relax wariuje a ja nie wiem dlaczego.

dzięki

Napisano

W takim razie spróbuj walnąć reset xform przed unwrapem.Jak nie pomoże to odbij w poziomie albo w pionie w okienku unwrapa przed relaxem.Czasem relax dostaje świra na odbitych lustrzanie w poziomie lub pionie elementach,podobnie może być jeśli przeskalowałeś obiekt i nie zrobiłeś reset xform.