Napisano 29 Stycze艅 201213 l Witam, Mo偶e mi kto艣 pom贸c - wyt艂umaczy膰, dlaczego relax tool tak mi rozwala t膮 siatk臋? robi艂em identycznie na podobnym obiekcie - po prostu troch臋 wi臋kszym (to jest co艣 na kszta艂t pier艣cienia - rozci膮艂em w poprzek u偶ywam point to point seam i jest pasek - ok) i wszystko by艂o dobrze. a na tym jak klikam relax to si臋 wywija, kurczy zawija i inne takie. Dodam, 偶e dopiero si臋 tego ucz臋 i niekoniecznie znam wszystkie zak膮tki unwrap uv. oczywi艣cie zmiana warto艣ci w iterations i amount nie rozwi膮zuje problemu. z g贸ry dzi臋ki za pomoc. p.s. robi臋 to wg tutoriala wi臋c i staram si臋 robi膰 identycznie. [ATTACH=CONFIG]84292[/ATTACH]
Napisano 30 Stycze艅 201213 l Musi by膰 艂adnie rozci臋te, w poprzek i wzd艂u偶. Nie da si臋 zunwrapowa膰 w ten spos贸b "rurki". Mo偶e to jest problem. A relax - zmniejsz amount i iterations, moze pomo偶e - sam nie rozumiem idei tego "animowanego" ralaxu:/
Napisano 30 Stycze艅 201213 l Dok艂adnie,musisz rozci膮膰 seamem w odpowiednich miejscach.Potem mo偶na waln膮膰 jeszcze pelt albo peel i dopiero na ko艅cu relax.Bez seam贸w to tak jakby艣 chcia艂 sklejon膮 w rulon kartke roz艂o偶yc na p艂asko-nie da si臋;) Na obrazku seam na niebiesko. Edytowane 30 Stycze艅 201213 l przez mafida
Napisano 30 Stycze艅 201213 l Autor [ATTACH=CONFIG]84309[/ATTACH]hej! dzi臋ki za podpowiedzi. niestety raczej nie w tym rzecz. m贸j obiekt nie jest zamkni臋t膮 rurk膮 wi臋c wzd艂u偶 nie ma potrzeby tego ci膮膰 - tak my艣l臋. a w poprzek przeci膮艂em - jak wida膰 na za艂膮czonym obrazku. gutekfiutek zmienia艂em ju偶 te warto艣ci na ma艂e i du偶e, tak czy inaczej siatka wariuje - jak nie ca艂a to jej cz臋艣膰. a powinna si臋 po prostu 艂adnie rozjecha膰. mafida pelt i relax na zmian臋 te偶 pr贸bowa艂em ale za ka偶dym razem relax zabawia si臋 w to samo. jedyne co w miar臋 daje rad臋 to jak dam w relax to KEEP BOUNDARY POINTS FIXED. w 95 % mam efekt jak z tutoriala, ale nie w tym s臋k. dla mnie problem tego typu, 偶e relax wariuje a ja nie wiem dlaczego. dzi臋ki
Napisano 30 Stycze艅 201213 l W takim razie spr贸buj waln膮膰 reset xform przed unwrapem.Jak nie pomo偶e to odbij w poziomie albo w pionie w okienku unwrapa przed relaxem.Czasem relax dostaje 艣wira na odbitych lustrzanie w poziomie lub pionie elementach,podobnie mo偶e by膰 je艣li przeskalowa艂e艣 obiekt i nie zrobi艂e艣 reset xform.
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto